Voorzieningen

In principe is Heijplaat altijd een zelfvoorzienende gemeenschap geweest. Er was een hele grote weldoener voor het dorp. Dat was de Rotterdamse Droogdok Maatschappij die veel deed om de inwoners van het dorp tevreden te houden. Dat is nog goed te zien als men door de voormalige hoofdstraat van het dorp wandelt, deze voert langs vier kerken, een aantal voormalige winkelpanden om en nabij het Alcorplein, een basisschool, de Gigant, het voormalige jonggezellenhuis met z’n gemeenschapsruimte, de muziekkoepel op het Rondoplein, het is nogal wat voor een dorp van tussen de 1000 en 2000 inwoner. Dan hebben we het nog niet eens over het aantal verenigingen en clubjes voor vertier en vermaak en hobbyisme en sportbeoefening, kortom, het was een dorp waar voor elk wat wils was, keus genoeg om je in je vrije tijd met elkaar te vermaken.

In 2004 begon de herstructurering van het dorp. Toen was er al veel veranderd sinds de RDM tijd. Veel mensen zijn na de definitieve sluiting van de werf in begin jaren ’90 verhuisd en er kwamen mensen voor terug die slechts geïnteresseerd waren in de goedkope woningen en hadden verder geen binding met het dorp of de mensen die er woonden. Dat was een gevoelige klap voor de gemeenschapszin op het dorp. Daarnaast viel de RDM weg als ondersteunende en de sturende factor voor de grote evenementen als Koninginnedag e.d. zowel financieel als coördinerend. Voor wat er in 2004 nog over was gold een beetje: ieder voor zich en God voor ons allen en iedereen was bezig om voor z’n eigen clubje het wiel uit te vinden om het hoofd boven water te houden.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!