Home

Deze site is een platform voor verhalen over Heijplaat.
Verhalen uit het verleden,
verhalen over het heden,
verhalen over de voortdurende veranderingen in de omgeving en wat dat betekent voor het dorp, verhalen over de duurzame ontwikkelingen en
hoe het is om op het kleine dorp Heijplaat te wonen, midden tussen de havens van Rotterdam.

WAT IS HEIJPLAAT?

oude tuindorp 2005, Alcorstraat

Heijplaat is nog het enige echte havendorp in Rotterdam.
Er is in 1914/1915 een begin gemaakt met de bouw van Heijplaat door de gebroeders Baanders van de Amsterdamse school. Zij kregen de bouwopdracht van de toenmalige scheepsbouwer en reparatiewerf de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, kortweg RDM. Er moest een dorp tegen de werf aan gebouwd worden voor een deel van de werknemers van de werf.

Toen Heijplaat gebouwd werd bestond de omgeving uit gorzen en polders. Er stond een boerderij genaamd Courzand en er liep een riviertje, de Koedood, die uitmondde in de Nieuwe Maas. Langs de Heijsedijk, de verbindingsweg tussen Pernis en Charlois, lag buurtschap de Hey waar het dorp naar vernoemd is.
Nog geen eeuw later ligt het dorp ingeklemd tussen grote, vol in bedrijf zijnde havens, een druk bevaren rivier en een brede asfaltbaan richting Botlek, Europoort en Maasvlakte. Voor een buitenstaander is het dan ook onvoorstelbaar dat er tussen al dat logistieke geweld en bergen containers een dorp ligt waar een kleine twee duizend mensen naar hun zin wonen.
Voor een sfeerimpressie klik hier, film en tekst van Rob Boelhouwers

Het oude tuindorp heeft samen met het RDM terrein en de nabij gelegen Quarantaine Inrichting de status beschermd stadsgezicht. Samen vormen ze een uniek stuk historisch industrieel erfgoed uit de vorige eeuw.

het na-oorlogse dorp, van Kinsbergenstraat 2006

Na de definitieve sluiting van de werf in de 1996 werd de sfeer op het dorp er niet beter op. De eens zo hechte gemeenschap met een bruisend verenigingsleven en voldoende voorzieningen op het dorp om selfsupporting te zijn, onderging een ongekende metamorfose na het wegvallen van de grote baas RDM die letterlijk alles op het dorp regelde en er voor zorgde dat de gemeenschap een tof bestaan had. Die sfeer verdween echter snel en het ging hard achteruit.

In het begin van deze eeuw zou Heijplaat een nieuwe boost krijgen. Heijplaat, de RDM en de Quarantaine Inrichting zijn onderdeel van Stadshavens van Rotterdam en ondergaan samen met een aantal ander gebieden rond de havens in de stad een complete herstructurering of gebiedstransitie.
En waren grootse plannen en veel partijen zegden toe zich te committeren aan de opgave om Heijplaat te gaan hervormen en klaar te stomen voor de toekomst. Het dorp zou een voorbeeldwijk worden voor nieuwe- en innovatieve ontwikkelingen. Er werd gesproken over de Parel aan de Maas.

Ten westen van het oude tuindorp verrijst daarom nu het Nieuwe Dorp, Het Verborgen Geheim. Om dat mogelijk te maken moest eerst het na-oorlogse deel van het dorp gesloopt worden. Dat na-oorlogse deel van het dorp bestond uit 270 woningen die in de jaren 1950/1960 zijn gebouwd. Ook deze woningen waren voor arbeiders die op de werf werkten. Daarvoor in de plaats worden nu 170 nul op de meter woningen gebouwd, in de wandelgangen wordt dit gedeelte het nieuwe dorp genoemd, het grootste project in de herstructurering van het dorp van de afgelopen jaren.

van Kinsbergenstraat in het nieuwe dorp 2020
nieuwbouw langs Heijsekade 2018

Lees hier meer over NIEUWBOUW OP HET DORP

WAT MAAKT HET DORP ZO BIJZONDER :

 • Heijplaat is samen met de RDM een fraai stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw.
 • karakteristieke architectuur met bijzondere details op het oude tuindorp, een slim stratenplan met kleine straatjes en pleintjes, gevarieerde bouw en veel groen zorgen voor een rustieke sfeer. De bouw van het nieuwe dorp met 170 nul op de meter woningen moet qua sfeer en uitstraling aansluiten op het oude dorp.
 • de bijna serene rust op het dorp contrasteert met de dynamiek en de bedrijvigheid van de Rotterdamse havens in de directe omgeving.  klik hier
 • de buitendijkse ligging.
 • het verhaal van de gebiedstransitie die zich momenteel voltrekt in de omgeving. Veel partijen, inclusief de bewoners spelen een rol in de veranderingen. De ambities waren in het begin van de herstructurering van het dorp groot, de verwachtingen hoog gespannen, het uiteindelijke resultaat is verrassend.

Dat en nog veel meer maakt Heijplaat tot een bijzondere en interessante plek. Het dorp is een fijne plek om te wonen. Het dorp biedt het beste van twee werelden: fijn en klein met de veiligheid van een dorp met veel open ruimte in de directe omgeving op een steenworp afstand van de wereldstad Rotterdam.

zicht vanaf schip, draait net de Eemhaven uit, gaat stroomopwaarts richting stad. De bomengroep aan de stuurboordwal staan op de Quarantaine Inrichting, de rode loods verderop staat op het RDM terrein. Daar ergens tussenin ligt het dorp Heijplaat. Verderop aan de rivier de stad Rotterdam, momenteel nog snel te bereiken vanuit Heijplaat met de waterbus of-taxi.

OVER DEZE SITE

Heijplaat.com ging in 2006 online. Toen was de site bedoeld voor berichtgeving over de herstructurering en de veranderingen op het dorp, nu is de site voor algemene informatie.
Het on line zetten en onderhouden van de site is een bewoners initiatief.
Heijplaat.com is community driven, dus er zijn meer bewoners in het dorp en ex inwoners die de site inhoud geven.
Zo laat stichting Archief Historisch Heijplaat zien hoe het is en hoe het was op het dorp.
Stichting Duurzaam Heijplaat brengt de duurzame ontwikkelingen tijdens de gebiedstransitie en nu in kaart en zo zijn er meer partijen die met elkaar via deze site laten zien wat Heijplaat is en was.

De redactie wenst u veel plezier met het browsen op deze site. U kunt uw reacties, vragen of opmerkingen bij bijna elk bericht kwijt. Uw reactie is niet direct voor iedereen zichtbaar en wordt niet zichtbaar als u dat aangeeft bij uw bericht of commentaar.

1 reactie

  • Yvonne van den Adel op 22 februari 2021 om 09:25
  • Reageer

  Heel leuk al die klassefotos. Zie mijn zus en broers ook .
  Maar wat ik wel klein beetje naar vind is dat wij mijn zus , broers en ik elke keer anders heten.
  Wij heten met zijn allen van den Adel.
  Dus Joke van den Adel. Jan en Henk van den Adel Leen van den Adel en Yvonne van den Adel.

  Verder vind ik het heel goed gedaan. Petje af is een hele uitzoekwerk geweest denk.

  Groetjes van Yvonne van den Adel.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!