Home

Even een kort berichtje van de redactie:

Hier is www.heijplaat.com in het nieuwe jasje. Voor de redactie is het nog een beetje wennen, want er waait een andere wind. Deze site is namelijk niet meer nodig voor het update houden van allerlei informatie over de herstructurering van het dorp. In eerste instantie is heijplaat.com speciaal daarvoor online gegaan, een burgerinitiatief omdat er in de wirwar van de herstructurering waar veel partijen bij betrokken waren, nergens anders een platform te vinden was waar recente informatie gehaald kon worden over zaken die te maken hadden met de gebiedstransitie. Het was altijd veel werk. De bezoekenaantallen werkten wel bemoedigend. Maandelijks kregen we tussen de 2500 en de 5000 bezoeken met een record op één dag van 500 en dat over een periode van 12 jaar.

We gaan nu op een andere toer. Nu gaan we voor Heijplaat een platform bieden om verhalen te vertellen. Verhalen over het verleden, verhalen over het heden, herinnering uit oude tijden, verhalen uit de herstructurering, de grote veranderingen op het dorp, de duurzame ontwikkelingen, hoe het is om midden tussen de havens te wonen enz.

Bij bijna elke pagina is er de mogelijkheid om te reageren. Dat is niet voor niets, want we vragen ook naar uw input, we vragen naar reacties, we vragen naar ideeën en we vragen naar verhalen en aanvullingen op verhalen om op die manier langzaam maar zeker een mooie infosite te maken die getuigt van een rijk industrieel verleden en laten we hopen, ook een mooi heden en een duurzame toekomst.

We wensen u heel veel plezier, het is allemaal nog wat rommelig, maar we zijn aan het werk om heijplaat.com tot een site te maken die net zo goed de moeite van een bezoek waard is als het dorp zelf.

WAT IS HEIJPLAAT?

Heijplaat is een echt Rotterdams haven dorp. Het oude tuindorp heeft samen met het RDM terrein en de Quarantaine Inrichting de status beschermd stadsgezicht. Er is in 1914/1915 een begin gemaakt met de bouw van Heijplaat door de gebroeders Baanders van de Amsterdamse school.

Zij kregen de bouwopdracht van de toenmalige scheepsbouwer RDM om een dorp te bouwen voor een deel van hun werknemers.

gebied 1910

Heijplaat is gebouwd in een typisch Zuid Hollands rivieren landschap aan de zuidoever van de Nieuwe Maas, daar waar het kleine riviertje de Koedood tussen Gorzen en slikken door in de Nieuwe Maas uitmondt.

gebied 2019

Nog geen eeuw later ligt het dorp ingeklemd tussen grote, volop in bedrijf zijnde havens, een druk bevaren rivier en een brede asfaltbaan richting Botlek, Europoort en Maasvlakte.

Voor een buitenstaander is dan ook onvoorstelbaar dat er tussen al dat logistieke geweld en bergen containers een dorp ligt waar een paar duizend mensen naar hun zin wonen.

Heijplaat, de huidige RDM en de Quarantaine Inrichting zijn nu onderdeel van de Stadshavens van Rotterdam en ondergaan samen met een aantal ander gebieden rond de havens in de stad een complete herstructurering of gebiedstransitie

nieuwbouw langs Heijsekade 2018

Lees hier meer over NIEUWBOUW OP HET DORP

WAT MAAKT HET DORP ZO BIJZONDER :

  • Heijplaat is samen met de RDM een fraai stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw. Heijplaat wordt ook wel het verborgen geheim van Rotterdam genoemd.
  • karakteristieke architectuur met bijzondere details op het oude dorp, een slim stratenplan met kleine straatjes en pleintjes met veel groen tussendoor zorgen voor een rustieke sfeer. De bouw van het nieuwe gedeelte van het dorp met zo’n 170 nul op de meter woningen moet qua sfeer en uitstraling aansluiten op het oude dorp.
  • de bijna serene rust op het dorp contrasteert met de dynamiek en de bedrijvigheid van de Rotterdamse havens in de directe omgeving. Die havens liggen voor bijna heel Heijplaat aan het eind van de straat of net om de hoek. klik hier
  • de buitendijkse ligging.
  • de gebiedstransitie die zich momenteel voltrekt in het gebied. Veel partijen, inclusief de bewoners spelen een rol in de veranderingen. De ambities waren in het begin van de herstructurering van het dorp groot, de verwachtingen hoog gespannen, het uiteindelijke resultaat is verrassend.

Dat en nog veel meer maakt Heijplaat tot een bijzondere en interessante plek. Het dorp is een fijne plaats om te wonen voor hen die er tegen kunnen midden in het bonkend hart van de wereldeconomie te wonen. Het dorp biedt het beste van twee werelden: een fijn, klein en veilig dorp met veel open ruimte in de directe omgeving ligt volkomen geïsoleerd op een steenworp afstand van één van de meest dynamische steden van Europa.

zicht vanaf schip, draait net de Eemhaven uit, gaat stroomopwaarts richting stad. De bomengroep aan de stuurboordwal staan op de Quarantaine Inrichting, de rode loods verderop staat op het RDM terrein. Daar ergens tussenin ligt het dorp Heijplaat. Verderop aan de rivier de stad Rotterdam.

OVER DEZE SITE

Heijplaat.com ging in 2006 online. Het on line zetten en onderhouden van de site is een initiatief van bewoners. Heijplaat.com is community driven, dus er zijn meer bewoners in het dorp die de site inhoud geven. Zo laat stichting Archief Historisch Heijplaat zien hoe het is en hoe het was op het dorp. Stichting Duurzaam Heijplaat brengt de duurzame ontwikkelingen tijdens de gebiedstransitie en nu in kaart en zo zijn er meer partijen die met elkaar via deze site laten zien wat Heijplaat was voor, is tijdens en wordt na de herstructurering.

De redactie wenst u veel plezier met het browsen op deze site. U kunt uw reacties, vragen of opmerkingen bij bijna elk bericht kwijt. Uw reactie is niet direct voor iedereen zichtbaar, maar wordt alleen geplaatst met uw toestemming.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!