Home


Heijplaat is een klein dorpje tussen de Rotterdamse havens aan de zuid kant van de Nieuwe Maas. Er wonen op Heijplaat een kleine 2000 mensen, er is maar één weg naar Heijplaat en via dezelfde weg ga je er weer uit.

Op deze site zijn verhalen over Heijplaat te vinden.
Heijplaat is samen met de RDM een mooi stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw.
Heijplaat kent succesverhalen in de 20ste eeuw.
Heijplaat kent een periode van aftakeling na sluiting van de RDM werf aan het eind van de 20ste eeuw,
en uiteindelijke kent gebied Groot Heijplaat in het begin van de 21ste eeuw verhalen over een dorp en inwoners als onderdeel van een ingrijpende herstructurering van de Rotterdamse Stadshavens, waarin dorp en inwoners een speelbal werden tussen gemeente Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, woningcorporatie Woonbron, Eneco en anderen in de zoektocht naar hoe met elkaar duurzaam te herontwikkelen waarbij de bewoners als volwaardig partner participeerden.

WAT IS HEIJPLAAT?

oude tuindorp 2005, Alcorstraat

Heijplaat is het enige echte havendorp in Rotterdam.
Er is in 1914 een begin gemaakt met de daadwerkelijke ontwikkeling van het dorp Heijplaat door de gebroeders Baanders van de Amsterdamse school. Zij kregen de bouwopdracht van de toenmalige scheepsbouwer en reparatiewerf de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, kortweg RDM. Er moest een dorp tegen de werf aan gebouwd worden voor een deel van de werknemers van de werf. Het dorp was dus van de werf.

Het oude tuindorp heeft samen met het RDM terrein en de nabij gelegen Quarantaine Inrichting de status Beschermd Stadsgezicht. Vreemd eigenlijk, want goed beschouwd verandert het dorp en de omgeving constant, maar samen vormen ze een uniek stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw. Je zou het rustig een open lucht museum kunnen noemen. (rondleiding met professionele gids mogelijk)

Toen men begon met de bouw van Heijplaat, bestond de omgeving uit rietkragen langs de vele kreken en sloten in gorzen en polders aan de zuidoever van de Nieuwe Maas tussen Charlois en Pernis. Het moet een hemel geweest zijn voor vogels. Er stond een boerderij genaamd Courzant en er liep een riviertje, de Koedood, dat uitmondde in de Nieuwe Maas.
Het dorp is vernoemd naar buurtschap de Hey. De Hey lag langs de Heysedijk, de verbindingsweg tussen Pernis en Charlois.

Het buurtschap en het polderlandschap zijn verdwenen. Ze zijn opgeslokt door grote havens die tegenwoordig het dorp Heijplaat volledig insluiten. Voor een buitenstaander is het dan ook onvoorstelbaar dat er een dorp ligt tussen al dat logistieke geweld en bergen containers.

Voor een sfeerimpressie over de goeie ouwe tijd, gemaakt in 2012 klik hier, film en tekst van Rob Boelhouwers.

het nu gesloopte na-oorlogse dorp, van Kinsbergenstraat 2006

Er waren in het verleden voldoende voorzieningen op Heijplaat om selfsupporting te zijn. Dat veranderde in een rap tempo door het wegvallen van de grote baas RDM die letterlijk alles op het dorp regelde en er voor zorgde dat het de gemeenschap goed ging.
Na de sluiting van de werf in 1996 sloeg de verloedering dan ook hard toe. De eens zo hechte gemeenschap kende in de RDM tijd een bruisend verenigingsleven maar door het verdwijnen van de werf viel de gemeenschap uit elkaar, het verenigingsleven stierf een langzame dood.

In het begin van deze eeuw kreeg Heijplaat een nieuwe boost. Heijplaat, de RDM en de Quarantaine Inrichting werden onderdeel van het grote plan van Rotterdam met de Stadshavens. De Stadshavens is een verzamelnaam voor een groot gebied rond de havens in de stad. De Stadshavens ondergaan een complete herstructurering of gebiedstransitie.
Rotterdam wil weer laten zien dat het een stad is van aanpakkers. Voor Heijplaat waren er grootse plannen en veel partijen zegden toe zich te committeren aan de opgave om Heijplaat te gaan hervormen en klaar te stomen voor de toekomst. Het dorp zou een voorbeeld-wijk worden voor nieuwe- en innovatieve ontwikkelingen. Er werd gesproken over de Parel aan de Maas, achteraf gezien hele grote woorden voor een pover resultaat.

Ten westen van het oude tuindorp verrijst nu het Nieuwe Dorp, Het Verborgen Geheim. Om dat mogelijk te maken moest eerst het na-oorlogse deel van het dorp worden gesloopt. Dat na-oorlogse deel van het dorp bestond uit 270 (sociale huur)woningen uit de jaren 1950/1960. Ook deze woningen waren voor arbeiders die op de werf werkten. Daarvoor in de plaats worden nu 170 nul op de meter (koop) woningen gebouwd, het grootste project in de herstructurering van het dorp van de afgelopen jaren. In de wandelgangen wordt dit gedeelte het nieuwe dorp genoemd,

van Kinsbergenstraat in het nieuwe dorp 2020
nieuwbouw langs Heijsekade 2018

WAT MAAKT HEIJPLAAT ZO BIJZONDER :

 • Heijplaat is samen met de RDM en de Quarantaine Inrichting een fraai stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw.
 • karakteristieke architectuur met bijzondere details op het oude tuindorp, een slim stratenplan met kleine straatjes en pleintjes, gevarieerde bouw en veel groen zorgen voor een rustieke en nostalgische sfeer met daarnaast het ultramoderne nieuwe dorp met 170 nul op de meter woningen.
 • het contrast tussen de serene rust op het dorp met de dynamiek en de bedrijvigheid van de Rotterdamse havens in de directe omgeving.  klik hier
 • de buitendijkse ligging.
 • het verhaal van de gebiedstransitie.

Dat en nog veel meer maakt Heijplaat tot een bijzondere en interessante plek. Het dorp is een fijne plek om te wonen. Het dorp biedt het beste van twee werelden: fijn en klein met de veiligheid van een dorp met veel groen en open ruimte in de directe omgeving en dat alles op een steenworp afstand van de wereldstad Rotterdam.

zicht vanaf schip, draait net de Eemhaven uit, gaat stroomopwaarts richting stad. De bomengroep aan de stuurboordwal staan op de Quarantaine Inrichting, de rode loods verderop staat op het RDM terrein. Daar ergens tussenin ligt het dorp Heijplaat. Verderop aan de rivier de stad Rotterdam

De redactie wenst u veel plezier met het browsen op deze site. U kunt uw reacties, vragen of opmerkingen bij bijna elk bericht kwijt. Uw reactie is niet direct voor iedereen zichtbaar en wordt ook niet zichtbaar als u dat aangeeft bij uw bericht of commentaar.

1 reactie

  • Yvonne van den Adel op 22 februari 2021 om 09:25

  Heel leuk al die klassefotos. Zie mijn zus en broers ook .
  Maar wat ik wel klein beetje naar vind is dat wij mijn zus , broers en ik elke keer anders heten.
  Wij heten met zijn allen van den Adel.
  Dus Joke van den Adel. Jan en Henk van den Adel Leen van den Adel en Yvonne van den Adel.

  Verder vind ik het heel goed gedaan. Petje af is een hele uitzoekwerk geweest denk.

  Groetjes van Yvonne van den Adel.

Reacties zijn uitgeschakeld.

error: Content is protected !!