Home

Dit is een platform voor verhalen over Heijplaat. Deze site wordt beheerd door inwoners van Heijplaat.
Hoe is het om op een klein dorp als Heijplaat te wonen, een dorp van een kleine 2000 inwoners die wonen midden in het tumult en de dynamiek van de Rotterdamse havens? Het is hier allemaal te vinden.
Het zijn verhalen uit een onovertroffen roemrijk verleden van de 20ste eeuw en verhalen over wat er terecht is gekomen van een groots ingezette herstructurering waarbij duurzaam ontwikkelen en energieneutraliteit van gebied Groot Heijplaat in de 21ste eeuw speerpunten waren van de deelnemende stakeholders.

Momenteel wordt er in het kader van de herstructurering van het dorp nog nieuw gebouwd.

natuurlijk zijn er veel foto’s te zien uit een verzameling van 56.000 foto’s van Stichting Archief Historisch Heijplaat,

WAT IS HEIJPLAAT?

oude tuindorp 2005, Alcorstraat

Heijplaat is nog het enige echte havendorp in Rotterdam.
Er is in 1914/1915 een begin gemaakt met de bouw van Heijplaat door de gebroeders Baanders van de Amsterdamse school. Zij kregen de bouwopdracht van de toenmalige scheepsbouwer en reparatiewerf de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, kortweg RDM. Er moest een dorp tegen de werf aan gebouwd worden voor een deel van de werknemers van de werf. Het dorp was van de werf.

Toen men begon met de bouw van Heijplaat, bestond de omgeving uit rietkragen langs de vele kreken en sloten in de gorzen en de polders aan de zuidoever van de Nieuwe Maas tussen Charlois en Pernis. Het moet een hemel geweest zijn voor vogels. Er stond een boerderij genaamd Courzand en er liep een riviertje, de Koedood, dat uitmondde in de Nieuwe Maas.
Het dorp is vernoemd naar buurtschap de Hey. De Hey lag langs de Heysedijk, de verbindingsweg tussen Pernis en Charlois. Door de enorme uitbreiding van de havens in de 20ste eeuw is het buurtschap verdwenen. Het is opgeslokt door de havens die nog geen eeuw na de start van de bouw het dorp volledig insluiten. Heijplaat ligt ingeklemd tussen grote, nog steeds vol in bedrijf zijnde zeehaven aan de oost en de west kant, een druk bevaren rivier aan de noordkant en een brede asfaltbaan die de Botlek, Europoort en Maasvlakte ontsluit aan de zuidkant. Voor een buitenstaander is het dan ook onvoorstelbaar dat er tussen al dat logistieke geweld en bergen containers een dorp ligt, waar een kleine twee duizend mensen naar hun zin wonen.

Voor een sfeerimpressie, gemaakt in 2012 klik hier, film en tekst van Rob Boelhouwers.

Het oude tuindorp heeft samen met het RDM terrein en de nabij gelegen Quarantaine Inrichting de status beschermd stadsgezicht. Samen vormen ze een uniek stuk historisch industrieel erfgoed uit de vorige eeuw.

het na-oorlogse dorp, van Kinsbergenstraat 2006

Na de definitieve sluiting van de werf in 1996, veranderde de sfeer op het dorp snel. De eens zo hechte gemeenschap kende een bruisend verenigingsleven. Er waren voldoende voorzieningen op het dorp om selfsupporting te zijn, maar dat veranderde in een rap tempo door het wegvallen van de grote baas RDM die letterlijk alles op het dorp regelde en er voor zorgde dat het de gemeenschap goed ging. Na de sluiting van de werf sloeg de verloedering dan ook hard toe.

In het begin van deze eeuw kreeg Heijplaat een nieuwe boost. Heijplaat, de RDM en de Quarantaine Inrichting zijn onderdeel van het grote plan van Rotterdam met de Stadshavens. Een groot gebied rond de havens in de stad ondergaat een complete herstructurering of gebiedstransitie.
Voor het dorp waren er grootse plannen en veel partijen zegden toe zich te committeren aan de opgave om Heijplaat te gaan hervormen en klaar te stomen voor de toekomst. Het dorp zou een voorbeeld-wijk worden voor nieuwe- en innovatieve ontwikkelingen. Er werd gesproken over de Parel aan de Maas en Rotterdam zou laten zien dat het een stad is van aanpakkers. Achteraf gezien hele grote woorden voor de weinig daden die er tegenover staan.

Ten westen van het oude tuindorp verrijst nu het Nieuwe Dorp, Het Verborgen Geheim. Om dat mogelijk te maken moest eerst het na-oorlogse deel van het dorp gesloopt worden. Dat na-oorlogse deel van het dorp bestond uit 270 woningen die in de jaren 1950/1960 zijn gebouwd. Ook deze woningen waren voor arbeiders die op de werf werkten. Daarvoor in de plaats worden nu 170 nul op de meter woningen gebouwd, in de wandelgangen wordt dit gedeelte het nieuwe dorp genoemd, het grootste project in de herstructurering van het dorp van de afgelopen jaren.

van Kinsbergenstraat in het nieuwe dorp 2020
nieuwbouw langs Heijsekade 2018

Lees hier meer over NIEUWBOUW OP HET DORP

WAT MAAKT HET DORP ZO BIJZONDER :

 • Heijplaat is samen met de RDM en de Quarantaine Inrichting een fraai stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw.
 • karakteristieke architectuur met bijzondere details op het oude tuindorp, een slim stratenplan met kleine straatjes en pleintjes, gevarieerde bouw en veel groen zorgen voor een rustieke sfeer. De bouw van het nieuwe dorp met 170 nul op de meter woningen moet qua sfeer en uitstraling aansluiten op het oude dorp.
 • de bijna serene rust op het dorp contrasteert met de dynamiek en de bedrijvigheid van de Rotterdamse havens in de directe omgeving.  klik hier
 • de buitendijkse ligging.
 • het verhaal van de gebiedstransitie die zich momenteel voltrekt in de omgeving.

Dat en nog veel meer maakt Heijplaat tot een bijzondere en interessante plek. Het dorp is een fijne plek om te wonen. Het dorp biedt het beste van twee werelden: fijn en klein met de veiligheid van een dorp met veel open ruimte in de directe omgeving op een steenworp afstand van de wereldstad Rotterdam.

zicht vanaf schip, draait net de Eemhaven uit, gaat stroomopwaarts richting stad. De bomengroep aan de stuurboordwal staan op de Quarantaine Inrichting, de rode loods verderop staat op het RDM terrein. Daar ergens tussenin ligt het dorp Heijplaat. Verderop aan de rivier de stad Rotterdam, momenteel nog snel te bereiken vanuit Heijplaat met de waterbus of-taxi.

De redactie wenst u veel plezier met het browsen op deze site. U kunt uw reacties, vragen of opmerkingen bij bijna elk bericht kwijt. Uw reactie is niet direct voor iedereen zichtbaar en wordt niet zichtbaar als u dat aangeeft bij uw bericht of commentaar.

1 reactie

  • Yvonne van den Adel op 22 februari 2021 om 09:25
  • Reageer

  Heel leuk al die klassefotos. Zie mijn zus en broers ook .
  Maar wat ik wel klein beetje naar vind is dat wij mijn zus , broers en ik elke keer anders heten.
  Wij heten met zijn allen van den Adel.
  Dus Joke van den Adel. Jan en Henk van den Adel Leen van den Adel en Yvonne van den Adel.

  Verder vind ik het heel goed gedaan. Petje af is een hele uitzoekwerk geweest denk.

  Groetjes van Yvonne van den Adel.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!