Home

Deze site is een platform om verhalen te vertellen over Heijplaat. Verhalen over het verleden, verhalen over het heden, herinnering uit de oude doos, verhalen over de gebiedstransitie van de omgeving en de veranderingen die dat met zich meebrengt voor het dorp, hoe het gaat met de duurzame ontwikkelingen en hoe het is om midden tussen de havens te wonen.

WAT IS HEIJPLAAT?

oude tuindorp 2005

Heijplaat is een echt Rotterdams haven dorp. Er is in 1914/1915 een begin gemaakt met de bouw van Heijplaat door de gebroeders Baanders van de Amsterdamse school. Zij kregen de bouwopdracht van de toenmalige scheepsbouwer de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, kortweg RDM, om een dorp te bouwen voor een deel van de werknemers.
Het oude tuindorp heeft nu samen met het RDM terrein en de nabij gelegen Quarantaine Inrichting de status beschermd stadsgezicht.

Ten westen van het oude Tuindorp verrijst nu het Nieuwe Dorp. Daarvoor is een deel van het dorp recentelijk gesloopt. De gesloopte “na-oorlogse” wijk bestond uit 270 woningen die in de jaren 1950/1960 zijn gebouwd. Daarvoor in de plaats worden 170 nul op de meter woningen gebouwd.

het nieuwe dorp 2020

Toen Heijplaat gebouwd werd bestond de omgeving uit gorzen en polders. Nog geen eeuw later ligt het dorp ingeklemd tussen grote, nog volop in bedrijf zijnde havens, een druk bevaren rivier en een brede asfaltbaan richting Botlek, Europoort en Maasvlakte. Voor een buitenstaander is het dan ook onvoorstelbaar dat er tussen al dat logistieke geweld en bergen containers een dorp ligt waar een paar duizend mensen naar hun zin wonen.

Heijplaat, de huidige RDM en de Quarantaine Inrichting zijn nu onderdeel van de Stadshavens van Rotterdam en ondergaan samen met een aantal ander gebieden rond de havens in de stad een complete herstructurering of gebiedstransitie

nieuwbouw langs Heijsekade 2018

Lees hier meer over NIEUWBOUW OP HET DORP

WAT MAAKT HET DORP ZO BIJZONDER :

  • Heijplaat is samen met de RDM een fraai stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw. Heijplaat wordt ook wel het verborgen geheim van Rotterdam genoemd.
  • karakteristieke architectuur met bijzondere details op het oude dorp, een slim stratenplan met kleine straatjes en pleintjes en veel groen zorgen voor een rustieke sfeer. De bouw van het nieuwe met 170 nul op de meter woningen moet qua sfeer en uitstraling aansluiten op het oude dorp.
  • de bijna serene rust op het dorp contrasteert met de dynamiek en de bedrijvigheid van de Rotterdamse havens in de directe omgeving.  klik hier
  • de buitendijkse ligging.
  • het verhaal van de gebiedstransitie die zich momenteel voltrekt in de omgeving. Veel partijen, inclusief de bewoners spelen een rol in de veranderingen. De ambities waren in het begin van de herstructurering van het dorp groot, de verwachtingen hoog gespannen, het uiteindelijke resultaat is verrassend.

Dat en nog veel meer maakt Heijplaat tot een bijzondere en interessante plek. Het dorp is een fijne plek om te wonen. Het dorp biedt het beste van twee werelden: fijn en klein met de veiligheid van een dorp met veel open ruimte in de directe omgeving op een steenworp afstand van de wereldstad Rotterdam.

zicht vanaf schip, draait net de Eemhaven uit, gaat stroomopwaarts richting stad. De bomengroep aan de stuurboordwal staan op de Quarantaine Inrichting, de rode loods verderop staat op het RDM terrein. Daar ergens tussenin ligt het dorp Heijplaat. Verderop aan de rivier de stad Rotterdam.

OVER DEZE SITE

Heijplaat.com ging in 2006 online, toen voor berichtgeving over de herstructurering nu voor algemene informatie. Het on line zetten en onderhouden van de site is een bewoners initiatief. Heijplaat.com is community driven, dus er zijn meer bewoners in het dorp die de site inhoud geven. Zo laat stichting Archief Historisch Heijplaat zien hoe het is en hoe het was op het dorp. Stichting Duurzaam Heijplaat brengt de duurzame ontwikkelingen tijdens de gebiedstransitie en nu in kaart en zo zijn er meer partijen die met elkaar via deze site laten zien wat Heijplaat was voor en na de herstructurering.

De redactie wenst u veel plezier met het browsen op deze site. U kunt uw reacties, vragen of opmerkingen bij bijna elk bericht kwijt. Uw reactie is niet direct voor iedereen zichtbaar en wordt niet zichtbaar als u dat liever niet wilt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!