Werkhaven

De Werkhaven wordt eigenlijk alleen maar gebruikt als parkeerplaats voor allerlei drijvend goed zoals pontons, bakken, kraanschepen en meer onduidelijke drijvend werktuig. Er zitten bedrijven rond de Werkhaven zoals op- en overslag van grint en stenen.

Als we gaan zoek naar de geschiedenis van de Werkhaven, komen we automatisch terecht bij de geschiedenis van de Heijsehaven. Voor het eerst in 1923 komen we een kaart tegen waarop het begin van de havens te zien is. De beide bekkens op de kaart hieronder zijn uitgegraven in buitendijks gebied dat voorheen de Buitengorzen werd genoemd.
Op het kaartje hieronder zien we de eerste contouren van de Heijsehaven en de Werkhaven. Het linker bekken, de huidige Werkhaven, werd gebruikt als “balkengat”.

De Werkhaven zoals die nu is zien we voor het eerst op een kaart van 1941. De haven is aangelegd voor en door de Duitsers. Tegelijkertijd hebben zij de Heijsehaven aangepast aan de wensen van de Duitse marine. De Kriegsmarine was natuurlijk nadrukkelijk aanwezig in Rotterdam, met kantoren in het centrum, maar ook met locaties in en rond de havens. Het complex van de quarantaine-inrichting was een dergelijke locatie. Het vormde samen met de woningen op de Heijplaat, de RDM werf en het kolencomplex van Frans Swarttouw het Hafenabschnitt IX en was een steunpunt en bunkerplaats voor de Duitse marine. Er werden diverse munitiebunkers gebouwd voor algemene (munitie)opslag en vanuit de Werkhaven konden schepen vanuit de opslagbunkers bevoorraad worden.

De bovenstaande kaartjes spreken voor zich.

terug naar alle havens? klik hier

2 reacties

  1. Heb daar als kleine jongen tot mijn 7de jaar gewoond op een woonschip in de Heijsehaven.
    Werd in de volksmond het balkengat,later de werkhaven.
    Mij vader Aart Verheij groeide op in het buurtschap de Heij.
    Zij hadden daar een eendenkooi en boomgaard.
    Werden onteigend omdat de Waalheven werd gegraven.
    Oud oom ome Leen woonde onderaan de Heijsedijk aan het Waterschip..
    Was op zoek naar oude foto’s

    vr gr M.Verheij
    emailadres is -machver@msn.com.

    1. este M Verheij.

      Ik heb uw onderstaande verhaaltje over de Heij gelezen en daarop wil ik u berichten dat er sinds gisteren ruim 100 foto’s staan op onze website

      Onder de kolom Historisch Heijplaat.

      Teven heb ik ook nog een vraag aan u, weet of iemand in uw omgeving die op de Heij hebben gewoond u toevallig iets over het verongelukte vliegtuig en het graf

      Ik

      Zoja dan hoor ik dat graag van u.

      Met vriendelijke groet

      Rob Lampen

      Voorzitter van Stichting Archief Historisch Heijplaat

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!