bewonersbijeenkomst

Woensdag 7 februari 2018 was er een bewonersbijeenkomst, georganiseerd door de gebiedscommissie Charlois om de bewoners van Heijplaat te informeren over de stand van zaken rond de inrichting van het nieuwe dorp ( v. Ommen en de Groot) en de supermarkt.
Het organiseren van deze avond is waarschijnlijk een direct gevolg van het bezoek van burgemeester Aboutaleb 11 november 2017. De heer Aboutaleb wilde persoonlijk van gedachte wisselen met de bewoners van het dorp over de (beroerde) stand van zaken rond de herstructurering. Eén van de conclusies van dat bezoek was dat er overduidelijk een gebrek is aan communicatie. Voor veel Heijplaters oud nieuws, door de jaren heen is er regelmatig gebrek geweest aan een goede manier van communiceren. Grappig detail is dat ook  studenten van de Hoge School Rotterdam in 2011 tot die conclusie kwamen. Klik hier voor een presentatie filmpje van het ilab 2011.
Zijn we dan weer terug bij af?
De opkomst was groot. Ergens tussen de 150 en 200 mensen waren naar de Huiskamer gekomen die avond, nieuwsgierig naar wat er te melden viel. Opvallend was het aantal nieuwe bewoners en kopers van de nieuwe huizen op het dorp.
Er is grote onrust onder de bewoners over de supermarkt. Koster en Dochter sloot afgelopen zomer noodgedwongen de deuren en er is nog geen uitzicht op een nieuwe supermarkt op het dorp ondanks het feit dat dit altijd als prioriteit gezien is in het voorzieningenplan voor het dorp. Al vanaf 2004 was het bekend dat hier een oplossing voor diende te komen. Als er door de bewors bij betrokken partijen werd geïnformeerd naar de stand van zaken, werd er gezegd dat men bezig was en deze zaak prioriteit had.
Vanuit de gemeente kwam er nu uiteindelijk een zwakke presentatie over het feit dat de grote supermarkt ketens het niet zien zitten om een winkel op Heijplaat te openen, een open deur. Daarnaast was de presentatie onverstaanbaar, want niemand van de professionele organisaties die die avond een presentatie zou doen, had er bij stil gestaan dat een geluidsinstallatie bij dit soort avonden op Heijplaat geen overbodige luxe is. Gek, want bij de bijeenkomst over het bestemmingsplan Waal- Eemhaven van vorig jaar hadden ze kunnen leren. Ook toen was de opkomst op Heijplaat bijzonder groot en was de chaos kompleet door het ontbreken van een microfoon voor de sprekers.
Er was veel commentaar vanuit de bewoners. De inwoners van het dorp voelen zich bedonderd en in de steek gelaten door o.a. de Rotterdamse overheid en Woonbron. Er werd gerefereerd aan afspraken die in het verleden gemaakt zijn, er zijn vanuit de bewoners meerdere oplossingen aangedragen en de toon had veel van: jullie kunnen me nog meer vertellen, maar deze presentatie getuigt van

  • weinig tot geen dossierkennis,
  • het negeren van afspraken gemaakt tijdens jarenlang overleg en plannen maken samen met de bewoners,
  • het bagatelliseren van de inbreng tijdens de hele geschiedenis van de herstructurering van actieve en ter zake kundige bewoners
  • het feit dat de gemeente, de gebiedscommissie en woonbron weinig hebben geleerd van het proces van de herstructurering.

Over de supermarkt had de gemeente de mededeling dat ze er geen geld voor hadden, maar dat ze wel in gesprek zijn met een paar mogelijke kandidaten. Ze zijn echter voorzichtig, want de kandidaten moeten wel passen in het profiel dat ze opgesteld hebben. Ze willen niet dat een eventuele supermarkt na een half jaar of een jaar weer sluit omdat het toch niet haalbaar blijkt te zijn. Veel bewoners vragen zich af waar ze het lef vandaan hebben om met dit standpunt in te nemen. Als zij er geen geld in willen stoppen moeten ze de gegadigden die willen beginnen of plannen hebben hun gang laten gaan. Ze moeten ze maximaal faciliteren i.p.v. overal olifanten op de weg te zien en inzien dat de gegadigden ondernemers zijn die niets hebben met de veiligheid van ambtelijke manier van werken en denken.
Aan het eind van de bijeenkomst gingen veel bezoekers dan ook teleurgesteld naar huis. Het gevoel van “altijd weer hetzelfde liedje” had de overhand.
De grote afwezige die avond was de voorzitter van de gebiedscommissie die de opening zou doen. IN onderstaande PDF de uitnodiging