Stadswandeling langs innovatief Rotterdam Zuid

Eind juni 2017 bracht een groep ondernemers en directeuren uit Tilburg een bezoek aan Rotterdam. Zij kwamen samen met hun echtgenoten en wilden er een gezellige maar vooral ook educatieve dag van maken. Het thema was innovatie en duurzame ontwikkelingen in Rotterdam. Zij benaderden Nico Prins als gids en adviseur voor een tocht langs mooie voorbeelden van innovatie en duurzame ontwikkeling op Zuid.

's Morgens brachten zij een bezoek aan de Kuip waar ze tijdens een rondleiding te horen kregen hoe Feyenoord de laatste jaren had gewerkt aan het kampioenschap. Met de watertaxi zijn ze naar de Wilhelminapier gevaren. Daar stond Nico op ze te wachten. Na een kort welkomstpraatje zijn de gasten naar de Fenix Food Factory gewandeld om daar onder het genot van een drankje en een hapje de ontwikkelingen op Katendrecht te beleven en kennis te maken met de ondernemers die dat mogelijk maken. Op Katendrecht is een hele gebiedstransitie gaande waarin het voormalige “Chinatown” en rosse buurt verandert in een moderne hippe wijk met leuke uitgaansmogelijkheden en een goed woonklimaat.

Vanuit daar zijn ze over de Rijnhavenbrug, die in de Rotterdamse volksmond de "hoerenloper" wordt genoemd naar Hotel New York gewandeld waar de lunch klaar stond in één van de zalen. Nico vertelde daar in het kort over de geschiedenis van het pand en de succesvolle transformatie van kantoorpand naar hotel/horeca bestemming. Tijdens de lunch heeft Nico de gasten in kleine groepjes meegenomen en getrakteerd op een uitgebreide rondleiding door het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. De bezichtiging van dit bijzondere hotel en de hotelkamers viel in goede aarde bij de gasten.

Na de lunch iedereen in de bus gestapt om af te reizen naar Heijplaat/RDM. Daar vertelde Nico over de innovatie en de duurzame ontwikkelingen van het RDM terrein tijdens een korte rondwandeling. Ook kwam de groeiende bedrijvigheid van de ondernemingen op en om het terrein aan de beurt. Om het plaatje kompleet te maken werd er daarna een wandeling over het dorp gemaakt waar Nico vertelde over de ambitieuze plannen om ook het 100 jaar oude dorp een opknapbeurt te geven, zodat het hele gebied een duurzaam en innovatief visitekaartje voor Rotterdam zou worden. Helaas kan over het dorp geen succesverhaal verteld worden. Het gebrek aan goede onderlinge afstemming van instanties als gemeente, woningbouwcorporatie en havenbedrijf in combinatie met het ontbreken van de echte wil ook voor bewoners van het gebied iets te kunnen betekenen in de duurzame ontwikkeling van de stad, zorgen hier voor een verhaal van veel tegenvallers en mislukkingen. Om de toer toch goed af te sluiten werd in café/restaurant Courzand nog een drankje genuttigd. Dit bedrijf is gevestigd in een monumentale pand en is onlangs gekocht door een ondernemer met hart voor Heijplaat. Het interieur is grondig onder handen genomen en weer teruggebracht naar de grandeur van voorheen. Het was al met al een bijzonder gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en een Hollandse Nieuwe terwijl het shanty koor "de Vlaerdingse Maatjes" liederen zongen over de haring vissers van toen.

De gasten uit Tilburg lieten later weten dat het een onvergetelijke dag was geworden. Ze hadden bij diverse ondernemers en ondernemingen een kijkje achter de voordeur kunnen nemen. De gids had op een uiterst professionele wijze op een uitgekiende manier maar ontspannen manier met veel droge Rotterdamse humor en waar nodig met serieuze aandacht gerichte en duidelijk informatie gegeven aan zijn gasten, waardoor het een educatieve dag was geworden met een heerlijk recreatief karakter.

Met dank aan stichting Historisch Heijplaat.

klik hier voor foto's van dit bezoek aan Courzand
Klik hier voor de film van dit bezoek op Heijplaat.