laatste update april 2017

lezing duurzame gebiedstranstie Stadshavens

De RDM was een grote scheepswerf die in 1914 het dorp Heijplaat liet bouwen voor de huisvesting van een gedeelte van het personeel. Nadat de scheepsbouw eind vorige eeuw stopte, lag het hele spul er schaloos bij totdat er ideeën kwamen voor nieuwe ontwikkelingen voor het gebied die leidden tot een complete gebiedstransitie. Het dorp en de werf maken deel uit van de stadshavens van Rotterdam.

Mijn naam is Nico Prins en ik ben vanaf het eerste moment betrokken geweest bij het hele verhaal. Door diverse partijen werd ik uitgedaagd om mee te denken binnen de ontwikkelingen. Ik ben deze giga uitdaging aangegaan en ik ben doorgegaan waar andere (bewoner) participanten afhaakten. Na de eerste drie jaar, waarin ik werkte aan een concreet doel binnen de herstructurering, heb ik mijn insteek veranderd en ben ik me op het proces gaan richten.

Als eerste antie leegstand bewoner in het te slopen na oorlogse dorp, organiseerde ik festivals, initieerde overleggen en bood ruimte voor brainstormsessies en overnachtingsmogelijkheid voor individuen en groepen die betrokken waren bij projecten. Later ben ik voorzitter van de bewonersvereniging Heijplaat geworden. Op zich is dat al een hele prestatie binnen de gesloten gemeenschap van Heijplaat, maar waarschijnlijk komt dat mede omdat iedereen bedankte voor deze positie in de tijd dat Heijplaat in zwaar weer verkeerde. Hierdoor kreeg ik structureel te maken met alle stakeholders die bemoeienis hadden met de veranderingen in het gebied: Woningbouwcorporatie, diverse diensten van gemeente Rotterdam en deelgemeente Charlois, Havenbedrijf Rotterdam, onafhankelijk adviseurs, energieleveranciers, onderwijsinstellingen, studenten, onderzoekers en particulieren in alle soorten en maten, serieuze dwarsdenkers, zakelijke opportunisten, bedrijven enz.

De sleutelwoorden binnen de herstructurering van het gebied waren: anders denken, bewoners participatie en duurzaam en integraal ontwikkelen.

Terwijl het uitgangspunt was om "samen" met de bewoners het gebied duurzaam vorm te geven, zag ik hoe de oude werf werd omgetoverd tot een mooi complex waar oud industrieel erfgoed transformeerde naar een bruisend en innovatief gebeuren waar hippe bedrijfjes hun onderkomen vinden en Hoge School Rotterdam in samenwerking met andere partners werkt aan de vorming van onderwijs en kenniscentrum. Er is vooral door het Havenbedrijf veel tijd en energie gestoken in de herstructurering van het oude werf terrein. Het dorp is een ander verhaal. Het dorp ging er steeds verder op achteruit. Dat is een langslepende en trieste tragedie geworden waar de Stakeholders het liefst over zwijgen.

Ik heb mee gedacht en -gewerkt binnen de herstructurering van Heijplaat/RDM.
Ik initieerde ideeën, bracht partijen bij elkaar, begeleidde studenten met hun projecten, maakte mensen wegwijs in de wirwar van verhalen, veronderstellingen en veranderende samenstelling van Stakeholders. Ik gids in het gebied en ik woon er. Als geen ander zag ik wat waar waarom haperde. Omdat ik lange tijd betrokken ben gebleven en als bewoner met alle aspecten van de gebiedstransitie te maken had en de gevolgen zag voor de bewoners van het gebied, ben ik als geen ander in staat het complete verhaal te vertellen.

Door mijn meer dan 25 jaar ervaring als verhalenverteller (zie www,verhalenboot.nl) ben ik in staat om een duidelijk verhaal te vertellen over het gebied. Ik deel mijn kennis en ruime ervaring graag met mensen en instanties die meer willen weten en inzicht willen krijgen in de ins en outs van het boeiende proces van deze gebiedsontwikkeling. Het is in mijn optiek belangrijk om anderen te laten zien waar het fout ging, omdat de duurzame ontwikkeling van onze wereld nog steeds een moeizame zoektocht is waarin we met z'n allen meer belemmeringen creëren dan mogelijkheden benutten.

Ik gaf eerder lezingen en verzorgde gast colleges over dit onderwerp o.a. op de Erasmus Universiteit en Hoge School Rotterdam.

In de komende tijd zal alle informatie over de duurzame gebiedstransitie van gebied Groot Heijplaat geordend en gebundeld worden en voor publiek toegankelijk zijn.