Nieuwe jas

Heijplaat.com heeft een nieuwe jas. Er zijn meer mogelijkheden, het ziet er strakker uit, overzichtelijker en dus toegankelijker.

De herstructurering van het dorp is nu zover gevorderd dat stakeholders en de tijdens de herstructurering actieve bewoners hun interesse hebben verloren om zich nog intensief te bemoeien met de nieuwe ontwikkeling op het dorp. Het is mede daarom niet meer een taak voor heijplaat.com om u op de hoogte te brengen en te houden van de laatste nieuwtjes. We hoeven ook geen actuele achtergrond informatie meer te verstrekken of update wijknieuws te verzorgen over de ontwikkelingen of een platform te bieden waar derden hun informatie op kwijt kunnen over de ontwikkelingen. We kunnen het dus anders gaan doen.

Er komt ruimte om te laten zien wat Heijplaat vroeger was, wat het nu is en hoe het misschien in de toekomst gaat worden.

Tot nu toe was het invullen van de site een zaak van de webmasters. Dat gaat veranderen. De nieuwe site staat nu nog elders “geparkeerd”, maar vanaf het moment dat heijplaat.com op de eigen plek staat en de oude site vervangt, is Heijplaat een Community Driven document rijker.

Wat houdt dat in?

Iedereen die op Heijplaat en in de omgeving van Heijplaat woont of werkt, kan op de site zijn of haar verhaal vertellen, foto’s in sturen, filmpjes plaatsen enz. zolang het te maken heeft met Heijplaat en de omgeving en het geen persoonlijke aanval is op een persoon of instantie. Heijplaat.com wil het complete verhaal over het wel en wee en het hoe en waarom van de ontwikkelingen in gebied Groot Heijplaat door 100 en meer jaren heen, toegankelijk maken. We willen daarbij de verhalen van iedereen ruimte geven. Ook zijn we nieuwsgierig naar de verhalen van sceptici en mopperkonten, maar vooral naar de verhalen over de goede oude tijd en over de verwachtingen van de toekomst. Niet alleen de mensen die wonen en werken op Heijplaat krijgen daarvoor de gelegenheid, ook de mensen die er gewoond of gewerkt hebben, mensen die tijdens de afgelopen herstructurering Heijplaat in de portefeuille hadden en zeker de mensen die nieuw zijn op het dorp, kortom, iedereen die “ervaringsdeskundige“ is als het over Heijplaat en omgeving gaat, ook al is het maar voor een moment en voor een klein deel van het hele verhaal.

Natuurlijk is en blijft er veel ruimte voor Stichting Archief Historisch Heijplaat. Stichting Archief Historisch Heijplaat is bijzonder actief en heeft de beschikking over een nog steeds snel groeiend archief van meer dan 53.000 gerubriseerde foto's, veel verhalen en filmmateriaal over het dorp en de RDM. De site is een mooi platform voor de stichting om materiaal toegankelijk te maken voor publiek. Het is aan de geboren en getogen Heijplater om er meer verhalen aan toe te voegen om op die manier te helpen de geschiedenis van het dorp te schrijven en levend te houden.

Ook de verhalen van de nieuwe Heijplater zijn belangrijk! De nieuwe bewoners van Heijplaters drukken hun stempel op het Heijplaat van vandaag en zeker op het Heijplaat van de toekomst.

We zitten op dit moment allemaal in het schuitje van de corona crisis waardoor we meer aan koop- of huurhuis gekluisterd zitten dan anders, of we nu aan het Gouden Randje wonen, in de nieuwbouw, het oude dorp, over het spoor of op het Quarantaine terrein. Misschien is dit een mooie uitdaging om eens te kijken of u iets kan betekenen om het verhaal van en over Heijplaat in kaart te brengen, het verhaal van de Parel aan de Maas, het verstopte geheim van Rotterdam dat zich klaarmaakt voor een toekomst die nu voor ons allemaal onzeker is, ook voor niet Heijplaters. Eén ding staat als een paal boven water, de tijden zullen veranderen en we hebben elkaar hard nodig om iets te maken van de toekomst. Onze maatschappij zal er anders uit gaan zien en door elkaars verhaal te delen kunnen we van elkaar leren en uitdokteren hoe we de toekomst voor ons dorp gaan maken, met elkaar, want in de toekomst zullen we meer aangewezen zijn op elkaar omdat hoogstwaarschijnlijk de circulaire economie belangrijker gaat worden dan verdere globalisering en we zullen (nog) meer in een digitale wereld gaan leven.

Wij willen aansturen op een heijplaat.com dat veel te vertellen heeft over cultureel industrieel erfgoed, over een veranderende plek in een veranderende wereld en over de weg naar een duurzame maatschappelijk verantwoorde toekomst voor dit kleine dorp tussen de havens van de grote stad Rotterdam. Wij hopen dat u ons daarbij gaat helpen. Bijna elk bericht of categorie heeft een blog functie, waardoor u direct kunt reageren op een bericht. Het is alleen maar leerzaam voor iedereen als we naar elkaar luisteren of elkaars standpunt leren kennen.

Een leuk voorbeeld van de opzet van heijplaat.com: we zochten deze week naar informatie over de Werkhaven. Dat was in eerste instantie moeilijk te vinden. Verder zoeken leverde meer resultaat, maar er was een missing link en wel die waar verteld wordt hoe en wanneer en door wie het komt dat de werkhaven de huidige vorm heeft. Ik heb een oproep gedaan op fb paigina’s 100 jaar heijplaat en heijplaat.online en binnen een paar dagen was de ontbrekende informatie voor handen, aangereikt door iemand die de informatie uit een hoek haalt waar wij nooit van z’n lang zal z’n leven gezocht zouden hebben. Nu kuunnen we wel een compleet verhaal maken over de Werkhaven.

Dan nog een klein filmpje, gemaakt ter ondersteuning van de geschiedenis van de afgelopen herstructurering van het dorp zoals die uitgebreid beschreven en in beeld gebracht wordt. Het brengt de veranderingen op het dorp met 16 beelden in 3.30 minuten in beeld van 2006 tot 2019.  Klik hier