Overlast

Heijplaat is een leuk dorp en een toffe plek om te wonen, maar het ligt midden tussen de havens van Rotterdam en daar is veel bedrijvigheid. Die bedrijvigheid brengt overlast met zich mee. Een gedeelte van de overlast wordt veroorzaakt door de logistieke drukte rond het dorp dat middenin de havens ligt. De hele dag rijden de vrachtwagen af en aan rond het dorp en regelmatig verdwaalt er één in de smalle straatjes van het dorp. Daarnaast is er de scheepsvaart in de havens rond het dorp. De daar afgemeerde schepen vormen een constante bron van geluid omdat ze eigen motoren hebben draaien voor de stroomvoorziening. 

Gelukkig heeft niet iedereen daar last van. Het ligt aan de straat waar men woont, het ligt aan welke schepen er afgemeerd liggen in de havens rondom het dorp, het ligt aan de windrichting enz. enz. Daarnaast zijn er inwoners van het dorp die vinden dat je niet moet zeuren. Vroeger was er ook sprake van herrie van de werf en toen klaagde niemand. Maar het dorp was van de werf, dat is al lang niet meer zo. De mensen die nu hun boterham verdienen op het RDM Rotterdam terrein en wonen in het dorp zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Ondanks alle regelgeving en vergunningvoorschriften is het een lastig onderwerp en er zal nog veel water door de Maas naar zee stromen voordat dit probleem echt opgelost is.

Een ander hardnekkig probleem is de stankoverlast en zwerfafval van Renewi en Suez, recyclebedrijven of afvalboeren bij de ingang van het dorp. De problemen houden al jaren aan en maken het voor sommige bewoners, ook weer afhankelijk van windrichting, onmogelijk om te spreken van woongenot.

Men zou zeggen dat er instanties zijn die handhaven op overtredingen, maar de harde werkelijkheid is dat het erg lastig is om die instantie in beweging te krijgen en komen ze in beweging dat lijkt het erop dat ze meer opkomen voor de rechten van de overtreder dan voor de rechten van het slachtoffer. Een veel gehoord argument is: het heeft onze aandacht!....er wordt dus nog net niet ontkent.