RDM

De RDM was vroeger een werf. Er werden reparaties verricht en er werden nieuwe schepen gebouwd. Een ouderwets bedrijf waar vol trots vakmanschap werd ingezet voor de bouw van bv. het ss Rotterdam. Voor meer informatie over de Rotterdamse Droogdok Maatschappij is www.rdm-archief.nl een uitstekende site.

De werf heeft 100 jaar geleden het dorp Heijplaat laten bouwen. De overwegend goedkope arbeiderswoningen waren bedoeld voor personeel van de werf.

Eind vorige eeuw viel het doek voor de scheepsbouw in Rotterdam. Er is nog een poging gedaan om de marine poot van de werf te redden, maar het mocht allemaal niet baten, de werf ging dicht en het dorp werd verkocht.

In 2004/2005 waren er nog plannen om de loodsen en gebouwen op het werf terrein te slopen in verband met de herstructurering van gebied Groot Heijplaat. Het draaide in de herstructurering in eerste instantie namelijk alleen maar om woningbouw. Later is door voortschrijdend inzicht besloten om de opstallen op het voormalige werf terrein niet te slopen, maar in plaats daarvan het historisch industrieel erfgoed nieuw leven in te blazen. Het havenbedrijf werd de grote aanjager en kosten nog moeite zijn gespaard om er iets van de maken.

In 2017 spreken we over RDM Campus, RDM Makerspace, RDM events, RDM Rotterdam, RDM innovation dock, er staat zelfs RDM op de RET bus daar waar vroeger de bestemming Heijplaat was. Het havenbedrijf is niet vies van reclame, dus in de media is er volop nieuws te vinden over de RDM Rotterdam, niets dan positiefs natuurlijk. 

meer informatie over RDM Rotterdam

Profiteert Heijplaat mee van de ontwikkelingen op de RDM Rotterdam? Dat is een stelling die het havenbedrijf graag gebruikt in de discussies rond de duurzame ontwikkeling van het dorp achter de RDM Rotterdam. Op papier is het Havenbedrijf graag een goede buur, in de praktijk leidt dat regelmatig tot felle discussies. Daarmee blijft wel overeind dat het RDM terrein een spannende plek was en is, een plek waar mooie producten vandaan komen. Kijk hiervoor even naar de documentaire Pioniers plekken