Verslag van inwoner van Heijplaat over verblijf in het Concept House Village Prototype 1.

23 maart 2013

Van de week heb ik drie nachten in het concept house geslapen. Het concept house is een huis, speciaal ontworpen in een soort proeftuin voor het wonen in de toekomst. Deze woon unit staat op palen. Het ziet eruit als een vakantiebungalow, compleet met groot balkon en wijds uitzicht, maar er zit een meterkast in waar een paard de hik van krijgt. Er liggen zonnepanelen op het dak en in dit geval werd er een proef gedaan over de gebruiksvriendelijkheid van een meetsysteem voor het gebruik van elektriciteit. Jaap, een student aan de TU Delft. ontwierp “Ampul”, een meetsysteem dat onafhankelijk van het wel of niet hebben van een slimme meter of een abonnement bij Eneco, Essent en meer van dat soort grappenmakers, het gebruik van een huishouden weergeeft op een simpele schijf. In dit concept house gebruik je niet alleen stroom, je wekt ook stroom op en op het display wordt ook weergegeven wanneer er hoeveel stroom opgewekt wordt. Leuk speeltje met praktisch nut.

Toen ik het huis betrad via de trap aan de zijkant, viel de strakke inrichting meteen op. Het heeft iets weg van een lego land vakantiewoning zoals ik de huisjes van Nederlandse recreatieparken noem. Het is modern, verlichting is allemaal led, elektrisch bediende schuifluiken voor de ramen en bewegingsschakelaars in gang, toilet en douche. Ook verwarming en koken geschiedt op elektriciteit en er staat een keuken in waar menigeen jaloers op zou worden. Al met al was het enige dat ik miste iets om mijn cd’s in te proppen en af te spelen. Dat heb je met studenten die muziek luisteren met een MP 3, 4, 5, 6 of 7. Ik ben helaas nog zo'n mastodont dat ik cd's afspeel. Gelukkig woon ik vlakbij, dus ik ben lekker mijn gettoblaster gaan halen om dit gemis op te vangen.

Het is een groot avontuur om alle knoppen en schakelaars in huis te vinden, want er zijn niet alleen schakelaars voor alles en nog wat, maar ook van de wandcontactdozen is de werking niet helemaal zoals die in mijn eigen huis is. Zo werken van de wandcontactdozen de linker stopcontacten niet en de rechter- wel. Het zal wel een rede hebben, waarschijnlijk voor een proefopstelling o.i.d., maar het is wel knap lastig  en het duurt even voordat het tot je doordringt dat het door het hele huis zo werkt. Daar kom je dus achter als de laptop plots in slaap valt omdat hij niet blijkt op te laden terwijl je wel alle handelingen hebt verricht die horen bij het opladen. Het duurt ook even voordat je door hebt hoe de dimmers werken en het leukste was de bewegingsschakelaar in de gang. Ik ben erg enthousiast over die manier van lamplichtjes aansteken en weer uit laten gaan, want daar hoef je dus nooit meer op te letten. Maar toen ik ’s avonds met mijn gettoblaster op mijn schouder binnen kwam en keurig mijn jas aan de kapstok had gehangen en alles op zijn plaats had gezet, lekker muziekje door het huis laten klinken enz, alles ging goed tot ik in de gang kwam en..... het licht ging niet aan!  "Dat is mijn avontuur weer!"dacht ik nog. Ik ben in staat om alles wat met knoppen en elektronica te maken heeft op hol te laten slaan. Ik ging ingespannen op zoek naar wat er mis was. Ik ben wel dertig keer die gang op en neer gerend, ik heb staan zwaaien en springen als een idioot, maar niets hielp. Na een tijdje kwam ik erachter dat mij jas voor de censor hing.

De eerste avond ben ik erg druk geweest. Jaap had een aantal opdrachten neergelegd en ik moest een rapportje invullen, maar de uitleg was zo summier dat ik als digibeet er natuurlijk een zootje van maakte. Ik heb wel vaker een tablet gezien, maar nog nooit één vast gehad, laat staan ermee gewerkt. Als ik het ding startte, dan zat ik op een slotje te timmeren met alle vingers en het duurde echt even voordat ik doorhad dat ik het slotje weg moest schuiven. Dan kwam er weer een send error op het beeld en dan weer dit en dan weer dat, dus het frustratie niveau liep redelijk hoog op. Gelukkig kon ik dat van me afzetten en wel rustig slapen. Toen ik de volgende ochtend opstond, snapte ik hoe het werkte en kon ik de schalen lezen. Jaap zich liet zich 's middags zien en ik kon hem toen de vragen stellen over hetgeen ik miste en al snel had ik door hoe het hele systeem werkt. Jaap had mij expres laten tobben en kwam tot de conclusie dat zijn product dus klaarblijkelijk erg toegankelijk is omdat ik het als echte digibeet binnen een dag en een paar vragen doorhad hoe het werkte.

Ik moet ook toegeven dat ik het leuk vond om te zien hoeveel stroom je gebruikt als je water kookt, of de inductie platen bijzetten en dan het complete ding uit z’n dak zien gaan omdat je dan wel heel veel stroom gebruikt op zo’n moment, ik kon lekker uitzoeken hoeveel een tv unit met ontvanger gebruikt in de standbij mode enz. Opvallend en leuk was om te zien hoe de wasmachine al de stroom die het gebruikt wordt voor het draaien van een was uit de eigen opgewekte energie kan halen ondanks dat de zon niet echt scheen tijdens de dagen dat ik daar logeerde.

Ik moet toegeven dat mijn houding ten opzichte van meetapparatuur is bijgesteld. Omdat ik een jaar of dertien op schepen zonder walaansluiting heb gewoond, ben ik me erg bewust van mijn verbruik als het gaat om water, brandstof en elektriciteit. Aan boord kon ik alleen gebruiken als het er was en daar moest ik zelf voor zorgen, elke liter water, elke vorm van brandstof en elke watt die ik wenste te gebruiken, moest wel eerst opgewekt worden of aan boord gesjouwd worden. Nou, dan leer je echt wel om bewust met alles om te gaan.

Eneco is op Heijplaat bezig met energie neutraliteit van het gebied, maar verbindt er erg veel voorwaarden aan als je met ze meedoet. Zij schermen met Toon voor de bewoners die mee willen doen en koploper willen worden in de ambitie om van Heijplaat een energie neutraal gebied te maken. Toon is een nieuwe gadget om te meten en te regelen, Heijplaat krijgt de primeur maar een voorwaarde om de toon te kunnen installeren is een slimme meter in huis. Dit systeem heeft helemaal geen slimme meter nodig om de gebruiker bewust te maken van hoeveel stroom welk apparaat gebruikt op het moment dat het wordt aangezet, of dat het standbij staat enz enz. Bij de wasmachine kon ik analyseren hoeveel stroom het apparaat gebruikt tijdens het draaien, tijdens het verwarmen, tijdens het centrifugeren enz enz. Ik heb me dus niet verveeld en  ik heb geleerd dat als er een makkelijk te gebruiken systeem is, de gebruiker vanzelf op een gegeven moment gaat uitzoeken hoeveel iets nu precies gebruikt. Leuk dat dat dus klaarblijkelijk ook kan onafhankelijk van de grote maatschappijen die de toon zetten, maar tevens zakelijke belangen hebben.

Of Ampul mij meer heeft laten nadenken om over te gaan op zonnepanelen op het dak, of een windmolen, dat geloof ik niet. Mijn idee is dat de huidige generatie alternatieve energie opwekkers, dus zonnepanelen en windmolens, nog maar het begin zijn van de ontwikkeling in het opwekken van schone energie en dat de volgende generatie apparaten pas echt interessant wordt voor de consument om zelf energie te gaan produceren. Als ik kijk naar de stormachtige ontwikkelingen in de apparatuur om energie op te wekken met de kracht van de wind, dan wordt ik erg vrolijk, en dat is al een poosje bezig, het wordt zelfs al toegepast, maar voordat dat doordringt tot de meute die hiermee zou moeten werken, zijn we een eeuwigheid verder. Daarom geloof ik niet in gegarandeerd succesvol zijn van ontwikkelingen als energie neutraal Heijplaat als het in handen blijft van alleen energie boeren, huisjes verhuurders en gemeentelijke diensten die gewoon een werknemer op deze problematiek zetten die in beginsel niets heeft met het gebied en gewoon om vijf uur afnokt en naar huis gaat. De uitdaging wordt aangegaan omdat de agenda en de markt het verlangt, maar niet vanuit een drang of roeping om anders te gaan doen en denken.

Maar ik dwaal af, komt vast door het mooie uitzicht. Verder was het verblijf in het huis erg aangenaam. Het is een comfortabel hok, gebruikersvriendelijk ondanks dat er van alles ontdekt moet worden en de douche heeft gelukkig helemaal niets met duurzaamheid te maken, die is wel zo vreselijk lekker!!!  

Ik zou me zo weer aanmelden voor een volgende proef. Raar dat zo weinig Heijplaters de kans aangrijpen om er een nachtje te slapen. Misschien is het ook nog te onbekend, want de publiciteit over het concept house is ver te zoeken, net als de binding met het dorp. Of zou ik dan toch één van de weinige gekken zijn die het wel leuk vinden om daadwerkelijk even in zo’n ding te gaan wonen. Ik moet echt zeggen: ik kan het een ieder aanraden.