Home

Heijplaat is een echt Rotterdams haven dorp. Het oude vooroorlogse dorp heeft samen met de RDM en de Quarantaine Inrichting de status beschermd stadsgezicht. Heijplaat is ongeveer 100 jaar geleden gebouwd door de gebroeders Baanders van de Amsterdamse school. Zij kregen de opdracht van de toenmalige scheepsbouwer RDM om in het buitendijkse gebied tussen Charlois en Pernis een dorp te bouwen voor een deel van hun werknemers.
Rotterdam is echter een stad van verandering in een wereld van verandering. Het dorpje Heijplaat, gebouwd in Zuid Hollands polderlandschap, wordt nog geen 55 jaar na ontstaan ingeklemd tussen grote havens. Weer 50 jaar verder zijn Heijplaat en de huidige RDM onderdeel van de Stadshavens en ondergaan samen met het Vierhavengebied aan de overkant van de Nieuwe Maas een complete herstructurering of gebiedstransitie

Lees hier meer over NIEUWBOUW OP HET DORP

 • Heijplaat.com ging in 2006 online. Het is een site zonder commercieel belang. Het is een initiatief van bewoners en wordt onderhouden door bewoners van het dorp.
 • Heijplaat.com doet o.a. verslag over het verloop van de gebiedstransitie van het gebied en de gevolgen die de verandering met zich meebrengen voor de inwoners van het dorp. 
 • Historisch Heijplaat laat zien hoe het is en hoe het was op het dorp.
 • Heijplaat.com geeft inzicht in projecten en de inbreng van verschillende partijen in de duurzame ambities en ontwikkelingen binnen de gebiedstransitie.
 • Heijplaat.com werd in 2018 tussen de 2259 en 5831 keer per maand bezocht. De redactie biedt iedereen de gelegenheid nieuwtjes te plaatsen die betrekking hebben op het gebied en geen puur commercieel doel dienen.

WAT MAAKT HET DORP ZO BIJZONDER :

 • Karakteristieke architectuur met bijzondere details op het oude dorp, kleine straatjes en pleintjes met veel groen zorgen voor een rustieke sfeer. De bouw van het nieuwe dorp met zo’n 170 woningen moet qua sfeer en uitstraling aansluiten op het oude dorp. Uniek is de ligging buitendijks. Heijplaat is samen met de RDM een fraai stuk industrieel erfgoed uit de vorige eeuw. Heijplaat wordt ook wel het verborgen geheim van Rotterdam genoemd.
 • de bijna serene rust op het dorp contrasteert met de dynamiek en de bedrijvigheid van de Rotterdamse havens in de directe omgeving. klik hier
 • De rol en de betrokkenheid van de bewoners bij de gebiedstransitie van Groot Heijplaat. Veel professionele partijen spelen een rol in de veranderingen. Helaas is er geen centraal plan van aanpak of doelgericht management. De bewoners participeren van meet af aan in het proces. Zij dachten mee en voerden ellenlang en oeverloos overleg met alle partijen. De voormalige Vereniging van Wijkbewoners Heijplaat ontwikkelden een visie naar aanleiding van afspraken en beleidsdoelen van instanties als gemeente, deelgemeente, havenbedrijf, woningbouwcorporatie Woobron en Eneco. De ambities waren er wel bij alle partijen, de ambities zijn uitgewerkt in afspraken kaders en mooie beleidsstukken, maar de uitvoering bleef uit en het enthousiasme verdween als sneeuw voor de zon.
  open PDF voor visie wijkbewoners

Dat en nog veel meer maakt Heijplaat tot een bijzondere en interessante plek.

Verder is Heijplaat een fijne plek om te wonen voor hen die er tegen kunnen om midden in het bonkend hart van de wereldeconomie te leven.

De redactie wenst u veel plezier met het browsen op deze site. Heeft u iets op- of aan te merken of toe te voegen aan de site, dan is er een blog waarin u de gelegenheid heeft uw hart te luchten. Heeft u iets voor de blog, stuur dan ook tegelijkertijd een mailtje naar info@heijplaat.com

2 reacties

  • Nico Prins op 3 juni 2019 om 22:07
  • Reageer

  ziet er goed uit man!

  • Marja van der Waal op 27 juli 2020 om 12:19
  • Reageer

  De vraag van een aantal heijplaters van het eerste uur is : Waar is de paardendrinkplaats gebleven die eerste op het vestaplein heeft gestaan en later op de speeltuin aan de Karimunstaat. Wij woonden er tegenover en hebben er veel in gespeeld. Hoop dat deze ergens tentoon gesteld wordt.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!