Over deze website

www.heijplaat.com ging 2005 online. In dat jaar werd er daadwerkelijk een begin gemaakt met de herstructurering van gebied groot Heijplaat/RDM. Nico Prins nam samen met stichting Verhalenboot het initiatief om on line te gaan met een site over het dorp en de veranderingen die gingen komen. Op die manier kwam er een structurele communicatie- en informatiebron voor bewoners, stakeholders en alles en iedereen die lange of korte tijd iets met Heijplaat, RDM en de herstructurering moest of wilde.
Het bouwen, bijhouden en online houden van de site is dus een bewoners initiatief van één van de eerste anti leegstand bewoners in een woning aan de Ampenanstraat in de inmiddels gesloopte naoorlogse wijk. Kort daarna ging Heijplaat.com samen met de blog van Rob Lampen. De opzet was om een informeel platform te bieden waar alle partijen die bij de herstructurering betrokken waren hun licht konden opsteken over het wel en wee van Heijplaat, de parel aan de Maas, en de enorme veranderingen op en rond het dorp.

Ampenanstraat 2006

In de loop van de jaren is er veel tijd, geld en energie in de site gestopt om continuïteit in de updates over de herstructurering van het dorp te kunnen bieden. Het resultaat loog er echter niet om, de site trok vanaf de eerste dag op veel bezoekers.

Het gaat echter niet alleen om bezoekersaantallen, het gaat om het verhaal.
Er is veel te vertellen over heden, verleden en toekomst van Heijplaat/RDM.

Officiële sites laten ons geloven dat het allemaal koek en ei is met het dorp, het gaat goed! Bewoners zijn blij met de nieuwbouw die in 2017 van start ging. Er worden in de komende zes of zeven jaar 170 nieuwe nul op de meter woningen gebouwd. Ze hadden echter volgens de oorspronkelijke planning in 2011 klaar moeten zijn. Er zouden volgens de oorspronkelijk plannen 300 woningen vervangen worden waarvan minimaal 30 procent sociale huur, voor het jaar 2020 lag er de ambitie om energie neutraal te zijn voor het hele dorp plus de RDM. Mooie plannen allemaal, maar de resultaten van de herstructurering voor het dord zijn best teleurstellend te noemen. Tekenend is dat veel bewoners die actief betrokken waren bij de herstructurering van hun dorp teleurgesteld hun heil elders zijn gaan zoeken.

Heijsekade 2020

Er is raar genoeg nooit echt door alle partijen gebruik gemaakt van de gelegenheid die de site bood en nog steeds biedt, om nieuwtjes en plannetjes te communiceren. Waarschijnlijk waren de stakeholders niet zo kien op het gebruik van de site heijplaat.com omdat de redactie ook over feiten publiceert en weinig op heeft met mooie verhalen die vertellen dat alles onder controle is.
Officieel instanties gebruiken tegenwoordig heijplaat.online

Deze site blijft gewoon online, ook nu de herstructurering volgens zeggen, klaar is.
Deze site is niet alleen om Heijplaat op de kaart te zetten, maar ook om het proces van de gebiedstransitie voor iedereen inzichtelijk te maken en te houden en weer te geven waar het fout gaat en waar het goed gaat.
De site blijft ook online om het verhaal te vertellen van tientallen bewoners die als vrijwilliger hebben gevochten tegen de bierkaai om zaken te realiseren die afgesproken waren maar voor professionele partijen een brug te ver bleken te zijn. Deze site vertelt wie zich waarom, wanneer en waarmee bemoeide en bemoeit en wat de resultaten zijn. Zeker nu de herstructurering van het dorp zo goed als rond is kan er een document gemaakt worden waaruit lessen geleerd kunnen worden door hen die net als de redactie van deze site begrijpen dat veranderingen in de wereld hard nodig zijn en die willen leren van fouten die tot nu toe gemaakt worden in maatschappelijk verantwoord ontwikkelen in gebiedstransities.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!