Dokhaven

activiteiten Dokhaven nu klik hier, even schuiven op het kaartje

De Dokhaven bevindt zich ten zuiden van de Nieuwe Maas, gelegen op het terrein van de RDM. Vroeger heette het de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, tegenwoordig spreken we van Research, Design and Manufacturing.
In 1902 vestigde de RDM zich op deze plek en werd met de aanleg van de Dokhaven gestart. Met de grond afkomstig uit de Dokhaven werd het werfterrein vier meter opgehoogd. De Dokhaven was de toegang tot de werf vanaf de rivier en bood plaats aan meerdere drijvende dokken.

Dokhaven is de haven bij nummer 1006

In de dagen van de scheepsbouw was het in de haven een komen en gaan van schepen die kwamen om te repareren, op te knappen of te verbouwen. Toen de werf startte in begin 1900 werkten er 400 man, in de hoogtijdagen kon dat oplopen tot 7000 mensen.

Na de sluiting van de werf lag de haven er verlaten bij, maar sinds in de gebiedstransitie de RDM een belangrijke speler werd en het Havenbedrijf Rotterdam de regie pakte, is er veel veranderd.

Tegenwoordig ligt de RDM Campus aan de Dokhaven en is er een halteplaats voor de Aqualiner die een verbinding onderhoudt met de Willemskade in Rotterdam.

De panden op de kades en de grote loodsen uit de tijd van de werf hebben de status beschermd stadsgezicht. Ze hebben een ander functie gekregen, maar door de bouwstijl ze zijn bepalend voor de sfeer in en om de haven. Die sfeer heeft het midden tussen oude glorie en moderne innovatieve bedrijvigheid.

Het is een haven waar in het kader van de innovatie veel nieuwe dingen worden geprobeerd of gebouwd en er zijn grootse plannen ontwikkeld die nooit doorgang hebben kunnen vinden. Zo hebben de bollen en het dobberende bos in de Rijnhaven voor het eerst het licht gezien in de Dokhaven. Was het vroeger een plek waar veel bedrijvigheid was met mannen in ketelpak, nu is het een plek waar op de kades veel mensen van alle leeftijden rondlopen en hangen, want je kan er ook lekker zitten en genieten van de open sfeer van de haven aan de rivier. Rond de haven is middelbaar onderwijs gevestigd en het Innovatie Dock, maar er zijn ook kantoren, er is een grote evenementenhal en natuurlijk mag de horeca niet ontbreken.

terug naar alle havens klik hier

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!