Dodenherdenking

De jaarlijkse dodenherdenking op 4 mei wordt op Heijplaat traditioneel druk bezocht.
Het originele monument stond bij het wijkgebouw aan de Courzandseweg hoek Victorieuxstraat. Toen het wijkgebouw werd gesloopt is het monument verplaatst naar de huidige plek. Kort daarna is die plek omgedoopt en heet nu officieel het Henk Huisman Plantsoen, vernoemd naar een verzetsstrijder uit de tweede wereldoorlog die met gevaar voor eigen leven twee keer achter elkaar ’s nachts de rivier is overgestoken met een roeibootje om een daar afgemeerd schip tot zinken te brengen.

Het verzet op Heijplaat speelde een grote rol op het dorp omdat de bezetter gebruik maakte van de RDM werf, dus zo goed als het hele dorp was direct betrokken bij de oorlogsindustrie van de bezetter. Ook is de bezetter verantwoordelijk voor de huidige vorm van de Werkhaven en de Heijsehaven die aan het begin van de oorlog aangepast zijn voor gebruik van de marine van de bezetter. U kunt zo goed als alle verhalen uit die tijd terugvinden in het boek “Heijplaat in Verzet”. Het boek is verkrijgbaar via de bekende online kanalen. Ook ligt er nog een beperkte voorraad bij Stichting Archief Historisch Heijplaat op de plank.

De nieuwe plek voor het monument is niet zomaar gekozen. Het verzet in de tweede wereldoorlog werd geleid en georganiseerd door Arie den Toom, de toenmalige uitbater van Courzand. Courzand was toen het centrale “vermaakcentrum” op Heijplaat waar alles gebeurde. Vlak voor het einde van de oorlog werd Arie den Toom opgepakt, afgevoerd en gefusilleerd.

Enkele jaren terug is het oude monument vervangen. De organisatie van de dodenherdenking is in handen van de Commissie der Gevallenen, bijgestaan door de Culturele Commissie Heijplaat.

Door Corona is er afgelopen jaar 2020 geen gezamenlijke herdenking geweest.

Dodenherdenking op het Henk Huisman Plantsoen 4 mei 2019

2 reacties

  • Marijke Huisman op 11 februari 2021 om 12:44
  • Reageer

  Diep triest dat we in het 75ste bevrijdingsjaar niet hebben kunnen herdenken en eren en feesten.
  Dat onze vrijheid na 75 jaar werd afgenomen door onze eigen regering..
  Die vrijheid waar o.a mijn vader zulke gevaarlijke dingen voor heeft gedaan .
  Gelukkig hoeft hij dit niet meer mee te maken.
  RIP ❤️ You’re always on my mind

  Marijke Huisman

  1. Marijke ,
   Fijn dat je gisteren bij de herdenking was.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!