Rotterdamse Haventour

Rotterdam was lang de grootste haven ter wereld. Dat was nog voor de aanleg van Maasvlakte 2. Nu is het de grootste haven van Europa. Door de wereldwijde schaalvergroting van de afgelopen decennia is de haven qua grootte ingehaald door China waar Shanghai en Singapore de grootste zijn. Momenteel is Rotterdam qua grootte nummer 11 op de wereldranglijst. Het is wel de meest innovatieve haven, staat bekend om service, goede voorzieningen en open verbinding met zee. Daarnaast is het de poort naar Europa voor transport van goederen.

Stichting Verhalenboot stelt voor geïnteresseerden een op uw interesse afgestemde tour door en langs de havens van Rotterdam samen. De één wil nu eenmaal gewoon grote schepen zien en de ander wil meer weten over de geschiedenis of de innovatieve kant van de Rotterdamse haven.
Onze tours zijn geschikt voor grote groepen en voor hele kleine gezelschappen.

Wat kunt u verwachten van onze haventour?

Tenzij u anders wilt, starten we de tour in het centrum van de stad waar het in de 14e eeuw allemaal begon. Daar is nu een museum haven met vlakbij de Oude Haven, de oudste haven van Rotterdam. Van daar uit zwerven we richting zee tot aan het puntje van de Maasvlakte waar ruimte is voor de grootste containerschepen en bulkcarriers.


Deze tocht voert u langs kades, overslagbedrijven en industriecomplexen, over bruggen en door tunnels, een altijd veranderend landschap met verrassende plekjes waar u vlak bij de grote zeereuzen komt en van mooie vergezichten kunt genieten.
Tussendoor en onderweg kan gekozen worden voor een picknick of een barbecue aan het eind van de rit zomaar ergens midden tussen de havens waar u de bedrijvigheid kunt proeven en ervaren.
Indien gewenst leiden we onze gasten naar goede restaurants of de beste trucker pleisterplaatsen voor lunch of diner, maar u kunt ook een lunchpakket meenemen, dan wordt het een boterham uit het vuistje.

De haventours die stichting Verhalenboot aanbiedt zijn dag vullende programma’s.

Dit zijn een paar van de mogelijkheden:
 
Er reist een gids met u mee,
of wij stippelen voor uw gezelschap een mooie route uit als u graag zelf op ontdekkingsreis gaat
of in groepsverband een puzzelrit wilt rijden.
Speciaal zijn de sprookjesachtige taferelen op een mooie zomeravond in de Europoort. Het is mogelijk om daarvan te genieten aan het eind van een puzzelrit o een mooie zomerdag waarbij wij de barbecue verzorgen.

Uw gids is Nico Prins (de Verhalenman), geboren en getogen tussen de havens. Hij heeft de schaalvergroting en de daarmee gepaard gaande groei van de havens gezien en meegemaakt wat de impact daarvan was op de omgeving. Als zoon van een roeier van KRVE pakte hij als klein ventje elke gelegenheid aan om met zijn vader mee te gaan naar het werk. Daar voer hij mee met de stoere bootmannen die meer dan eens de roeierspet op zijn hoofd duwde om hem vervolgens achter het stuur van de vlet te planten. Hij mocht na gedane arbeid de vlet weer terugvaren door de Botlek naar de thuishaven van de roeiers.

Later zwierf hij zelf jarenlang door het gebied als taxichauffeur en nog later met zijn schip waar hij op woonde. Ook heeft hij als vlettenschipper op de Nieuwe Waterweg gevaren. Nico kent de havens van haver tot gort en deelt zijn kennis graag en op een bijzonder eigen manier met geïnteresseerden. Nico neemt de tijd voor u en wat niet onbelangrijk is, hij vertelt een goed verhaal met veel typisch Rotterdamse droge humor. Hij houdt van zijn stad en van de havens, maar is geen chauvinist, dus hij vertelt ook over de keerzijde van de handel en wandel van de grootste haven van Europa.

Vraag vrijblijvend naar mogelijkheden en prijzen. Wij denken graag met u mee om voor u de optimale beleving van de Rotterdamse havens mogelijk te maken.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!