waarom de site vernieuwen

Dit is www.heijplaat.com in het nieuwe jasje.
Voor de redactie is het nog een beetje wennen, want we werken nu met deze nieuwe site vanuit een andere invalshoek.
Heijplaat.com is niet meer nodig voor het brengen van update informatie over de herstructurering van het dorp naast natuurlijk een stuk over Historisch Heijplaat. In eerste instantie is heijplaat.com speciaal daarvoor gemaakt en online gegaan. Het was een particulier initiatief van een actieve bewoner.

Opzet oude site

In de wirwar van de herstructurering, een proces waar veel partijen bij betrokken waren, was nergens een centraal informatieplatform te vinden waar update informatie gepubliceerd werd en waar informatie ingewonnen kon worden over de gang van zaken op het dorp wat betreft de veranderingen en wie waarmee bezig was.

Hier een link naar een filmpje over het ilab uit 2011. Studenten van de Hoge School Rotterdam werkten aan een door Woonbron geformuleerde opdracht. De conclusie van de studenten die vanuit verschillende disciplines de zaak bekeken en bestudeerden was overduidelijk. klik hier.

Er ging veel mis binnen de herstructurering. Om kort te schetsen: de hele herstructurering van het dorp die echt van start ging in 2004 met de komst van de eerste anti leegstand bewoner in het na oorlogse dorp, had volgens de oorspronkelijke planning in 2011 rond moeten zijn. Dan zou het na oorlogse dorp volledig zijn vervangen door nieuwbouw. Nu in 2020 zit de één na laatste fase van de nieuwbouw in de verkoop.

Dat eindeloze vertragen ging ten koste van de rust en het woongenot van de inwoners van het dorp. Zij hadden vaak absoluut geen idee waar ze aan toe waren. www.heijplaat.com was in die tijd vrijwel de enige consistente informatiebron voor inwoners van het dorp, maar ook voor buitenstaanders die een project op Heijplaat wilden realiseren.

Het bijhouden van de site is altijd veel werk geweest, maar de bezoekenaantallen lieten zien dat het de moeite loonde. Maandelijks kreeg de site tussen de 2500 en de 5000 bezoeken met een record op één dag van meer dan 500 en dat over een periode van 12 jaar. Het aantal beken pagina’s lag elk jaar ruim boven de 100.000. Meerdere bezoekers bleven langer dan een uur rond browsen.

Opzet nieuwe site

De herstructurering van het dorp is nog niet klaar, maar de grootse plannen met het gebied zijn door de stakeholders los gelaten, vergeten en onderin de la of in de prullenbak verdwenen. Het afronden van de herstructurering op het dorp blijft nu beperkt tot nog wat nieuwbouw.
Heijplaat.com verloor hiermee voor een groot deel de functie die de site had, behalve de kant van Historisch Heijplaat, een gedeelte van de site waarin veel te zien en te lezen valt over de geschiedenis van het dorp en de RDM werf.

De redactie heeft daarom besloten de site in stand te houden, maar de inhoud om te buigen naar een digitaal document dat het verhaal vertelt over een dorp met
een industriële achtergrond,
bijzondere architectuur en beschermd stadsgezicht voor het oude gedeelte,
moderne nieuwbouw voor het nieuwe gedeelte,
de misgelopen kans in de herstructurering
en dat alles midden tussen de dynamiek van de Rotterdamse havens, waar niets lang blijft zoals het is.

Nieuw is dat geïnteresseerden de kans krijgen om een eigen stuk in te vullen en te beheren als dat een bijdrage levert aan de kwaliteit van deze site.
Hiermee wordt voor Heijplaat de beloofde maar nooit gerealiseerde oudheidskamer gerealiseerd in een digitaal document voor en door oude- en nieuwe inwoners van het dorp en oud medewerkers van de RDM werf.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!