Courzand en de voormalige Heysche Haven

De Heijsche haven bij de Heijsche sluis 1907

De buurt “De Heye voor Poortugaal” komt reeds in 1447 voor. Op een kaart uit 1579 zien we een klein bochtig watertje dat de heerlijkheid  ’s Gravenambacht of “De Heye” met de Maas verbindt  en de naam “Haven van de Hye”voert. Ook zien we op deze kaart de dam over de Koedood getekend, de dijk die een deel uitmaakt van de Heijschedijk.

In het bijgevoegde document vindt u een volledig verhaal over de Courzand en de voormalige Heysche Haven. De tekst is van de heer Donkersloot.

2 reacties

  • Fred Koster op 30 juni 2021 om 17:15
  • Reageer

  Mijn opa Arie Koster M.zn was Bakker op de Heij mijn vader Jan Koster A.zn is in 1925 op Ridderkerk een bakkerij begonnen. Naar in meen heeft mijn oom Nico Koster de bakkerij van mijn opa overgenomen en is in 1955 onteigend.
  Leuk al de foto’s en dergelijke over de Heij daar ik er niets van weet. Zelf ben ik in 1947 in Ridderkerk geboren en woon er nog.
  O ja, vorig jaar is de bakkerij en woonhuis van mijn ouders afgebroken.

   • Cornelis KM Kruithof op 20 februari 2022 om 01:22
   • Reageer

   Ik Ben Kees Kruithof, geboren in tuindorp Heijplaat in 1935 en herinner jouw opa koster. Hij was vrienden met mijn opa Daane. Toen ik ongeveer 10 jaar oud was help ik Nico Koster in de bakkerij en dan help hem breng het brood near zijn klanten. IN 1950 waren mijn ouders near Australia geemigeerd.
   Excuzeer mijn slechte nederlands. Ik ben nooit meer terug geweest.
   Groeten van Kees

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!