Waalhaven

activiteiten op dit moment in de Waalhaven klik hier

De Waalhaven is een van de gegraven havens aan de linker Maasoever van Rotterdam. Met haar oppervlakte van 310 ha. is ze de grootste gegraven haven ter wereld. De Waalhaven mondt uit in de Nieuwe Maas en heeft daardoor direct verbinding met zee.

In 1907 besloot de gemeenteraad van Rotterdam de Waalhaven aan te leggen. Daarvoor werden de polders Robbenoord en Plompert opgeheven. De eerste weggegraven grond werd geborgen in het zuidelijke deel van de polders Robbenoord en Plompert, waar het vliegveld Waalhaven en tegenwoordige bedrijventerrein Waalhaven-Zuid werd aangelegd. Daarna werd de vrijkomende grond gebruikt voor de aanleg van het Kralingse Bos.

rond 1910- 1912 werd de tweede fase uitgegraven.

In 1919 werd besloten een vliegveld aan te leggen ten zuiden van de Waalhaven dat de toepasselijke naam Vliegveld Waalhaven kreeg.

In de meidagen van 1940 werd het vliegveld door Duitse parachutisten overvallen. Het vliegveld werd later door Nederlandse en Britse bommenwerpers aangevallen, waarbij wel 60 ton bommen op en rond het veld werd afgeworpen. Ook beschoot Nederlandse artillerie dagenlang de landingsterreinen. Na de oorlog werd het terrein spoedig in de havennijverheid opgenomen. Er is van het vliegveld geen spoor meer te vinden.

Aan Westzijde van Waalhaven ontstond naast de loodsen van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij het dorp Heijplaat, gebouwd om werknemers van de werf te huisvesten.

Rond 1928 – 1930 vond de derde en de laatste fase van de uitgraving plaats.

Tot de jaren 90 deed de Waalhaven dienst als overslaghaven van met name massagoed en containers. Het was indertijd een overslagplaats voor Lash-schepen. De bakken die er nu nog liggen worden voornamelijk gebruikt voor opslag. Aan de zuidzijde van de Waalhaven heeft een deel van de ligplaatsen voor de binnenvaart plaats gemaakt voor een bedrijventerrein, waar aan de haven en/of aan het water gerelateerde bedrijven, hun kantoor op het opgespoten land hebben laten neerzetten. De rondvaartboten van o.a. de Spido doen ook de Waalhaven aan.

terug naar alle havens? klik hier

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!