Waarom Rotterdam Prikt

Tijdens de herstructurering van gebied Groot Heijplaat kwam duurzaamheid in de mode. Het besef groeide dat we met z’n allen beter voor onze planeet moeten zorgen, zuiniger om moeten gaan met energie en grondstoffen en vervuiling tegengaan. Op het RDM terrein groeide zelfs een hele maakindustrie, later is daar het Vierhavengebied aan de overkant van de rivier bijgekomen. Veel draait in het zogenaamde Makersdistrict MH4 om duurzaamheid en toekomstbestendig ontwikkelen.

Één van de milieuproblemen van de laatste tijd is de plastic soep in zeeën en oceanen. Er wordt kapitalen uitgegeven in een poging dit probleem op te lossen, de rommel die er niet thuishoort eruit te halen en te voorkomen dat er over pakweg 20 jaar meer troep in de oceanen drijft en zweeft dan dat er vissen rondzwemmen.
Rotterdam Prikt gaat uit van het principe dat het makkelijker is om de zooi op te rapen voordat het in het water terecht komt. Op die manier vangen we twee vliegen in één klap. De problematiek van het zwerfvuil wordt aangepakt en er wordt voorkomen dat het zwerfvuil in het water terecht komt. Dat is tevens de reden waarom Rotterdam Prikt zich concentreert op het schoonhouden van de stad langs de kades van de havens en de oevers van de rivier.

Het probleem lost zich niet vanzelf op.
19 december werd de foto op de kop van deze pagina genomen, een vergeten hoekje op het RDM terrein, een plek waar men innovatie, onderwijs en duurzaamheid met hoofdletters schrijft, maar ook een plek waar vooral jonge mensen met snelle auto’s elkaar treffen op een giga grote parkeerplaats, maar nergens een prullenbak kunnen vinden om hun fastfoodverpakking, lege blikjes en andere troep kwijt te kunnen.

Rotterdam Prikt pakt dit op, niet door het willen plaatsen van pullenbakken of het opvoeden van de mensen die hun rommel al dan niet achteloos achter hun reet laten slingeren, maar gewoon door de gaan ruimen in de wetenschap dat het vuil dat er ligt een opeenhoping is van troep die er al maanden ligt waarvan iedereen denkt dat het niet van hem of haar is, dus ook niet zijn of haar probleem is.

Rotterdam Prikt gaat ervan uit dat het ieders probleem is.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!