Wordt herstructurering Heijplaat gedocumenteerd?

In 2005 streek Nico Prins, alias Nico de Verhalenman, neer op Heijplaat. Hij was de eerste anti leegstand bewoner in het te slopen na-oorlogse deel van de wijk. Hij kreeg de beschikking over een gelijkvloerse vijfkamerwoning aan de Ampenanstraat en ging enthousiast aan de slag voor een geslaagde herstructurering van Heijplaat, een mooie uitdaging. Nico hield gedurende de jaren vol, werd voorzitter van de bewonersvereniging en bouwde een degelijk dossierkennis op over het verhaal van de opknapbeurt van Heijplaat van begin tot het eind.

De herstructurering is een verhaal van mooie ideeën en vele beloftes, een verhaal waarin veel partijen, organisaties en individuen een rol speelden en een verhaal waarvan de uitkomst nog steeds reden is voor menig discussie. Voor veel actieve deelnemers binnen het proces bestaat dan ook de neiging om het hele dossier maar weg te moffelen.

Nico zou niet de Verhalenman zijn als hij hier niet iets over te vertellen heeft. Dat doet hij via deze site, hij is mede beheerder van FB pagina Heijplaat 100 jaar en doet regelmatig rondleidingen over het dorp. Deze week kreeg hij een grandioos aanbod van iemand die een boek wil schrijven naar aanleiding van zijn verhaal over de herstructurering van Heijplaat. De interesse van de schrijver is ontstaan omdat Nico het verhaal van de herstructurering van Heijplaat in een breder perspectief weet te plaatsen, waardoor het opeens niet meer gaat over de herstructurering van een geïsoleerd dorp van 2000 inwoners, maar over het ontbreken van elke vorm van structureel beleid binnen welke maatschappelijke- en overheidsorganisatie dan ook over hoe onze wereld van morgen eruit moet komen te zien.

Nico moest eerst een nachtje slapen over dit aanbod, maar de herstructurering van Heijplaat is niet alleen een interessant verhaal waar lessen uit getrokken kunnen worden, het is ook nog eens het verhaal van en over de vele inwoners van het dorp die met heel hun ziel en zaligheid, en alle kennis en kunde die ze in huis hadden, zich hebben ingezet voor het wel en wee van hun directe en zeer geliefde woonomgeving. Uiteindelijk zijn ze als zijnde niet relevant of bruikbaar voor de “professionals” gewoon opzij geschoven. In het gunstigste geval werd hun bijdrage bijzonder ondergewaardeerd door de stakeholders binnen de herstructurering, zijnde gemeente, deelgemeente, havenbedrijf, energiebedrijf Eneco en woningbouwcorporatie Woonbron. In alle gevallen is er wel dankbaar gebruikt gemaakt van de inzet van het grote leger vrijwilligers om de “participatieplicht” af te kunnen vinken. Het leuke voor die bewoners is dat de wet op de participatie binnen de omgevingswet volgend jaar aangepast gaat worden.

Als geheugensteun heeft Nico de beschikking over zo goed als alle stukken uit die periode en heel veel email verkeer. Daarnaast doet hij hierbij een oproep aan iedereen die een constructieve bijdrage wil en kan leveren aan het verhaal om dat kenbaar te maken en zijn/haar verhaal te delen met Nico zodat hij het kan verwerken. contact via info@heijplaat.com. Ook de ervaring van nieuwe bewoners van het dorp of professionals zijn meer dan welkom.

Er is vooralsnog geen afspraak gemaakt over hoe lang het gaat duren voordat het boek klaar is, maar de intentie is er, binnenkort gaat er tijd voor vrijgemaakt worden, veel materiaal is al voor handen, is gecategoriseerd en geïnventariseerd, het moet alleen nog uitgewerkt worden.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!