Bereikbaarheid over water

Het vervoer over water wordt verzorgd door de Watertaxi Rotterdam.

Veerdienst Marconistraat/M4H-RDM/Heijplaat

De oversteek naar RDM/Heijplaat (halte 92) wordt met ingang van 1 januari gemaakt vanaf watertaxihalte Marconistraat (87) in Merwe-Vierhavens (M4H).

Vertrektijden

De nieuwe, 50-persoons elektrische watertaxi’s die op de veerdienst Marconistraat/M4H – RDM/Heijplaat worden ingezet, varen op werkdagen vanaf 06:50 tot 21:15 uur en in het weekend van 10:00 tot 18:00 uur.
Overdag wordt er om het kwartier gevaren. ’s Avonds en in het weekend is dit een halfuursdienst. In de spits wordt een extra schip ingezet om wachttijden te voorkomen. De uitgebreide dienstregeling vindt u hier.

Tarieven

De kosten per oversteek bedragen € 2 per persoon. Voor kinderen t/m 12 jaar is dat € 1. Studenten reizen op vertoon van hun collegekaart gratis; medewerkers op vertoon van het opleidingskaart. De OV-chipkaart is niet geldig. Betalen kan aan boord alleen met pin.

Voorzieningen

De watertaxihalte Marconistraat/M4H is volledig vernieuwd en berekend op de grote reizigersaantallen die hier dagelijks aan en van boord stappen. Er is een groot ponton aangelegd. Er zijn goede fietsvoorzieningen bij de halte, en de loop- en fietsroute van en naar Marconiplein is aanmerkelijk verbeterd.

Veerfietsen

Het is niet mogelijk op de nieuwe veerdienst fietsen mee te nemen. Daarom zijn er zowel bij halte Marconistraat/M4H als bij halte RDM/Heiijplaat deelfietsen (Veerfietsen) voor passagiers beschikbaar. Ook is bij beide haltes in goede stallingsmogelijkheden voor eigen fietsen voorzien.

Abonnementen

Voor de Veerfietsen zijn er twee abonnementen. Het Marconi-abonnement geldt voor de route tussen metrostation Marconiplein en watertaxihalte Marconistraat/M4H. Het RDM-abonnement voor de veerfietsen bij halte RDM/Heijplaat.

  • Het Marconi-abonnement kost € 5 per maand. Veerfietsen kunnen alleen bij metrostation Marconiplein of watertaxihalte Marconistraat/M4H in gebruik worden genomen en hier ook weer worden gestald. De gebruiksperiode is maximaal een halfuur. Hierna worden er kosten berekend.
  • Het RDM-abonnement geeft vanaf watertaxihalte RDM/Heijplaat voor een hele dag recht op het gebruik van een Veerfiets. Dit abonnement kost € 12,50 per maand. Veerfietsen kunnen alleen bij watertaxihalte RDM/Heijplaat van het slot worden gehaald en hier ook weer worden gestald. De gebruiksperiode is maximaal 24 uur. Bij latere teruggave worden ook hiervoor kosten berekend.
  • De Veerfiets-abonnementen kunnen los van elkaar worden besteld via onze app. Het is ook mogelijk ze beide te nemen. De abonnementen zijn per maand per gebruiker voor een onbeperkt aantal ritten op de daarvoor bestemde route. Via een QR-code op de Veerfiets kan de app worden gedownload. In de app kunt u zich registreren, worden veelgestelde vragen beantwoord en vindt u een overzicht van uw abonnement(en). Meer informatie vindt u ook hier.

!

Extra spitsdienst

Voor de optimale bereikbaarheid van RDM/Heijplaat onderhouden we vanaf 1 januari 2022 ook een extra watertaxi-spitsdienst. Deze vaart op werkdagen tussen halte Hotel New York, halte Willemskade en halte RDM/Heijplaat. Deze proef duurt één jaar. De uitgebreide dienstregeling vindt u hier.

Tarieven

Het tarief is € 3 per volwassene, kinderen t/m 12 jaar € 1,50. Studenten reizen op vertoon van hun collegekaart gratis. De OV-chipkaart is niet geldig. Er kan aan boord worden gepind.!

Snelle watertaxis synchroon website kopie

Watertaxiritten op afroep

Watertaxiritten op afroep kunnen tot kort voor vertrek worden gepland en geboekt op onze website. Met onze Watertaxi-app wordt dat nog eenvoudiger. Uiteraard is het ook nog steeds mogelijk telefonisch te boeken.

Het watertaxivervoer is ook opgenomen in de apps van OV9292, Moves en RET. Check met deze routeplanners hoe u uw reistijd in Rotterdam en Schiedam met een watertaxirit aanzienlijk kunt verkorten.

De watertaxi brengt u in een minuut of zeven naar het centrum of naar Hotel new York, naar het ss Rotterdam, wat u maar wilt. De watertaxi heeft drie stopplaatsen in Heijplaat: eentje in de Dokhaven bij het steiger van de waterbus, eentje in de Heijsehaven vlak voor de deur van Courzand en eentje bij het strandje van de Quarantaine Inrichting. U moet de taxi wel op tijd bestellen. De prijs voor een enkele reis bedraagt € 10 per persoon.

Snel en schoon personenvervoer over water

Watertaxi Rotterdam voert de vier veerdiensten uit in opdracht van Gemeente Rotterdam. Gezamenlijk maken we ons sterk voor snel, efficiënt en duurzaam personenvervoer over water. Daarom zetten we op alle vier de oeververbindingen emissievrije schepen in.

  • Op de veerdienst Marconistraat/M4H-RDM/Heijplaat varen we met vier 50-persoons, batterij-elektrisch aangedreven watertaxi’s.
  • Op de veerdiensten Charloisse Hoofd-Katendrechtse Hoofd en Plantagelaan-Piekstraat doen we dat met twee 12-persoons elektrische watertaxi’s, die tevens plaats bieden aan 12 fietsen.

Op jaarbasis reduceren we onze CO2-emissie hiermee met circa 1 kiloton. Dat is net zo veel als de gemiddelde jaarlijkse uitstoot van 489 Nederlandse personenauto’s of die van 6,4 miljoen autokilometers op fossiele brandstoffen.

Voor het opladen van onze zes elektrische watertaxi’s gebruiken we Ecostroom van Eneco. Ecostroom wordt uitsluitend opgewekt uit wind en zon, dus uit schone energiebronnen.

Vóór 2029 is onze gehele vloot emissievrij. Al in 2022 zetten we hiervoor de volgende stap met de introductie van de eerste watertaxi in Europa die op groene waterstof vaart.


tot 1 januari 2022

Waterbus
voor een impressie op film door Tanno Verburg in 2019 van de stad naar Heijplaat, klik hier

De waterbus vaart in een kleine 20 minuten naar de Willemskade bij de Erasmusbrug. Van daaruit bent u zo in het centrum van Rotterdam. Onderweg stopt de waterbus in de Jobshaven en bij het ss Rotterdam.

Let wel, in 2022 verandert er het een en ander aan deze fijne verbinding. Zoals het er nu naar uitziet gaat lijn 18 vervallen en de verbinding met de stad vanuit Heijplaat zal verzorgd worden door de watertaxi. Die vaart echter naar het Makersdistrict, dus rechtstreeks naar de overkant. Daar kunt u een leenfiets pakken om uw weg te vervolgen, want vanaf daar ontbreekt te op heden efficiënt openbaar vervoer naar het centrum van de stad.

waterbushalte in Dokhaven

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!