Rondleiding Heijplaat/RDM

Heijplaat wordt ook wel het beste verstopte geheim van Rotterdam genoemd. Dit nog enige echte havendorp in de stad Rotterdam is als een open lucht museum waar een tentoonstelling is over 100 jaar industriële ontwikkeling, schaalvergroting en grootscheepse veranderingen in een havenstad. Je kent Rotterdam echt nog niet als je nooit op Heijplaat bent geweest.

Maar Heijplaat gaat pas echt leven als je er doorheen wandelt of fietst met een gids die de verhalen kent uit verleden, heden en toekomst.

Archief Historisch Heijplaat verzorgt in samenwerking met stichting uwrotterdamgids.nl diverse programma’s om op een aangename manier kennis te maken met Heijplaat, een groene oase van rust midden tussen het tumult van grote havenbekkens.
Het is een dorp met verrassende architectuur waar het in het oude tuindorp hier en daar net lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Daarnaast is er nieuwbouw die aan alle eisen van de moderne tijd tegemoet komt en dat alles is te vinden te midden van het bonkend en ronkend hart van de wereldeconomie. Alles bij elkaar een schitterend decor met industrieel erfgoed uit de vorige eeuw dat hand in hand gaat met de huidige tijd.

Stichting uwrotterdamgids.nl en Archief Historisch Heijplaat verzorgen voor u:

 • Stadswandeling in gebied Groot Heijplaat
 • Rondleiding door dorp, RDM en Quarantaine Inrichting
 • Uitgebreide presentaties en lezingen met beeldmateriaal
 • Zwerftochten door het gebied Groot Heijplaat
 • Alles kan in combinatie met lunch, diner, picknick enz.
 • alle programma’s worden begeleid door een charmante professionele gids die weet van de hoed en de rand.

Manier van werken

Ons motto is: u vraagt en wij draaien! Wilt u een educatieve rondleiding of stadswandeling op thema? Dat verzorgen wij zonder het recreatieve element uit het oog te verliezen.
Wilt u een recreatieve zwerftocht? Dan zorgen wij er voor dat het ook educatief is en dat Heijplaat nooit meer vergeten wordt door de deelnemers.

De programma’s zijn geschikt voor zowel zakelijke- als particuliere uitstapjes.
Verder is de sfeer informeel en ontspannen. Voor elke deelnemer is de kennismaking met Heijplaat die hier geboden wordt, een aangenaam verpozen in een gastvrije en verrassende omgeving. Uw gidsen zijn echte Rotterdammers. Dat is goed te merken aan hun gebruik van de typische Rotterdamse nuchtere en -droge humor.

De gidsen komen uit de stal van stichting Archief Historisch Heijplaat en Stichting uwrotterdamgids.nl. Deze samenwerking garandeert deskundigheid als het gaat om vertellen en als het gaat over kennis over verleden, heden en toekomst.

Een greep uit de andere mogelijkheden:

·  Zwerftocht door en langs de kades van de Rotterdamse havens (dag of dagdeel)
·  Zwerftocht door de havens van Rotterdam van Brienenoordbrug tot aan Maasvlakte 2. (dag, mogelijk in combinatie met picknick, bbq of lunch onderweg)
·  Stadswandeling vanuit Hotel New York over de Wilhelminapier, het nieuwe Manhattan aan de Maas, en Katendrecht, langs de Rijn- en Maashaven, de twee grote stadshavens van Rotterdam, richting het ss Rotterdam. Een bijzonder gebied waar veel verandert en waar veel over te vertellen valt. Maak kennis met de wereld van migratie en innovatie! ( minimaal 2 uur, mogelijkheid tot langer programma inclusief lunch, borrel of diner )
·  Picknick op verrassende plek ergens in één van de havengebieden, gekoppeld aan een speurtocht met de auto voor niet al te grote groepen.

Kosten

De kosten voor de gids voor een groep tot 20 personen bedragen 75 euro per uur,
voor grotere groepen geldt een toeslag van 25 euro per uur.
Dit tarief is voor de eerste twee uur, voor de volgende uren wordt 50 euro per uur gerekend, ongeacht de grootte van de groep.
btw percentage is afhankelijk van het doel van de rondleiding. Voor bedrijven zal het meestal 21% zijn, voor particulieren 0%.
Zijn er administratieve werkzaamheden verbonden aan een aanvraag zoals het indienen van een offerte voor het aanmaken van opdrachtnummers e.d., zullen administratiekosten in rekening gebracht worden.
Dit tarief is uiteraard buiten de extra kosten voor consumpties, huur locatie bij slecht weer, maaltijden, vervoer enz.
Vraag naar de mogelijkheden of geef je wensen, wij maken voor iedereen een op maat gesneden totaalprogramma.

voor contact

Nico Prins
Sirrahstraat 3
3089 PS  Heijplaat

06 111 01 854 of email info@heijplaat.com

klik hier om terug te gaan naar Stadswandelingen

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • Anneke Rademaker op 25 februari 2023 om 17:17

  Beste Nico Prins.
  Mijn naam is Anneke Rademaker en woon in Lochem.
  Ik ben de kleindochter van de waterstoker Hr. Dongelmans van de Heijplaat.
  Wij zijn al diverse keren een weekend in Rotterdam geweest, en hebben voor 23/24 juni as weer geboekt.
  Ik ben in het bezit van 2 mooie foto,s van het winkeltje van de waterstoker die ik graag aan jullie wil schenken. Deze zijn altijd in het bezit van mijn moeder geweest die helaas in 2021 is overleden.
  Nu was mijn vraag of wij u in het weekend van 23/24 juni kunnen ontmoeten op de heijplaat zodat ik u de foto’s kan geven, en of er in dat weekend misschien ook een rondleiding/wandeling is.
  Ik hoor graag van u
  Met vriendelijke groet Anneke Rademaker

  1. Goedemorgen Anneke,
   Wat fijn dat jullie die foto’s aan ons willen schenken. Daar zijn we altijd blij mee omdat wij ons archief zo compleet mogelijk willen maken. Het winkeltje van de waterstoker is voor vele nieuwe Heijplaters een onbekend item dus die foto’s zijn meer dan welkom.
   Ik heb even in de agenda gecheckt, zaterdag is helaas geen mogelijkheid, maar vrijdag 23 juni is er de mogelijkheid om jullie een uitgebreide rondleiding te geven over Heijplaat/RDM terrein. Als jullie aangeven hoe laat dat mag plaatsvinden, dan noteer ik het in de agenda.

   met vriendelijke groet

   Nico

 1. Hartstikke bedankt voor de mooie middag. we hebben een leerzame middag gehad en zijn met een goed gevoel thuisgekomen.
  groeten van B

  (bedrijf uit Groningen Proces Managers in Ruimtelijke ontwikkeling die van onze Nico een rondleiding hebben gehad van 4 uur)

 2. was super hoe het liep, erg blij mee. M, en ik ook, was erg onder de indruk van wat je allemaal wist en op welke manier je dat verteld ook. Erg leuk!

  met vriendelijke groet
  M.

 3. Goedemiddag Alie,
  in principe zijn de rondleidingen vrijwel altijd op een door uw gewenst moment mogelijk. Onze gidsen werken vanuit stichting Historisch Heijplaat en hebben een flexibele agenda waarin veel geschoven kan worden, dus ons motto is: u vraagt en wij draaien. Dat geldt niet alleen voor het tijdstip, maar ook voor het onderwerp dat u belicht wilt zien.
  De door u te betalen vergoeding komt te goede stichting Historisch Heijplaat.
  met vriendelijke groet
  Nico

  • Alie van Efferen-Molendijk op 2 augustus 2020 om 10:35

  Mijn geboorteplaats is Heijplaat, streefkerkstraat in de houten huisjes, bij mijn opa en oma Berkelaar. Na 2 jaar zijn mijn ouders en ik in Pernis gaan wonen. Nu is mijn vraag of het mogelijk is om met onze kinderen en partners een rondleiding te doen op Heijplaat, via radio Rijnmond heb ik zo iets vernomen. Zo ja, welke data is dit mogelijk? Mijn opa, ooms, overgrootvader dhr. Witter en schoonvader werkte bij de RDM.

Reacties zijn uitgeschakeld.

error: Content is protected !!