Verantwoording

Er is tegenwoordig iets merkwaardigs aan de hand met berichtgeving. Er wordt veel gekleurd en vaak opgehemeld nieuws gebracht door de berichtgever. Ze willen een positief verhaal vertellen. Hele volksstammen studeren en verdienen goud aan het maken van tekst of verhaal in wat voor vorm dan ook op die manier: Positief, sterk, duidelijk, mooi vorm gegeven, aantrekkelijk en de waarheid mag een klein beetje geweld aan gedaan worden.
Ook over Heijplaat en omgeving is de berichtgeving en promotie zo ingericht. Het gebied moet verkocht worden als vestigingsgebied voor bedrijven en als woongebied.

De opdrachtgever voor de nieuwbouw op het dorp is de gemeente Rotterdam en de verhuurder van de bedrijfsterreinen om het dorp is het Havenbedrijf Rotterdam, twee partijen die erg goed zijn in hun PR en verbloemen wat er niet goed gaat. Volgens de berichtgeving van die partijen gaat het erg goed met het gebied terwijl veel originele inwoners met tranen in hun ogen hebben moeten toekijken hoe hun dorp met een bijzonder hechte gemeenschap en een rijk verenigingsleven naar de haaien ging. De opzet van de herstructurering is grotendeels mislukt, de duurzame ontwikkeling van het dorp met z’n hechte gemeenschap naar een energieneutraal gebied in 2020, dat alles gedragen door die hechte gemeenschap, bleek voor een innovatieve stad als Rotterdam drie stappen te ver.

Het 100 jaar dorp is gewend aan veranderingen. Er verandert eigenlijk constant van alles, ook in de omgeving. Sinds de bouw van het dorp er grote havens gegraven aan weerskanten van het dorp. Eens was de Heijsedijk de verbindingsweg tussen dorpen en stad, nu ligt er (met op- en afritten erbij) een 12 baans asfaltbaan. Er is in de jaren 50/60 het naoorlogse dorp bijgebouwd met 270 woningen, een giga uitbreiding voor het dorp. Inmiddels is dat ook weer afgebroken is om plaats te maken voor het nieuwe dorp. Voorheen was de scheepsbouwer RDM de eigenaar van het dorp. Als je er woonde, dan werkte je op de RDM, dat was de baas, de huurbaas en de grote sponsor van alles wat er op het dorp gebeurde. De RDM was begaan met het wel en wee van de inwoners, nu zijn ze overgeleverd aan de nukken van Havenbedrijf, Gemeentelijke instellingen en een woningcorporatie. Er worden door een projectontwikkelaar 170 koopwoningen gebouwd en je hoeft geen lid meer te zijn van de RDM/Heijplaat familie om op het dorp te kunnen wonen. Dat alles is nogal wat voor de inwoners van een klein dorp met een hechte gemeenschap. Heijplaat.com heeft dan ook door de jaren heen geprobeerd het echte verhaal van de herstructurering te vertellen vanuit de bewoners gezien.

De site is nooit bedoeld als PR site. Verder wordt de inhoud van de site niet gestuurd door vals sentiment over een verloren verleden of een roemrijke toekomst. Er wordt gewoon nuchter gekeken naar wat er gebeurt in zo’n dynamisch gebied als Groot Heijplaat, een omgeving die structureel en doelbewust steeds weer wordt omgegooid en aangepast op de moderne tijd met de laatste keer als uitgangspunt dat er samen met de bewoners zou worden gekeken hoe dat het beste ingevuld kan worden, een nieuwe manier van werken.

Helaas zijn er onder de bewoners op het dorp verschillen in woonbeleving en toekomstverwachtingen. Het is bijna niet mogelijk om de huidige bewoners nog als één groep te zien, als dat ooit al zo geweest is. De bewoners hebben overigens wel gemeenschappelijke belangen, maar ze zijn daarin niet eensgezind, laat staan verenigd. Terwijl de één de ontwikkelingen als een kans ziet, ziet de ander het als een bedreiging en dan zijn er ook die het allemaal een worst zal zijn.

Daarom is het interessant om te kunnen zien hoe verschillende bewoners hun Heijplaat ervaren. Daarnaast is er reden genoeg om een stuk van de interessante geschiedenis met een rijke cultuur historisch achtergrond te bewaren. Daar wil heijplaat.com zich voor lenen. Via deze site geeft de redactie mensen de gelegenheid hun verhaal te vertellen. De redactie zal zijn uiterste best doen om er een mooi totaal plaatje van te maken.

Verder is en blijft de site heijplaat.com een levende site waar regelmatig nieuwe items op zullen verschijnen. De verdere duurzame ontwikkelingen zullen gevolgd worden. Er is ruimte gemaakt voor het verhaal rond de gebiedstransitie. Dat kan leerzaam en verhelderend zijn voor mensen die willen leren van wat goed en wat fout kan gaan in de zoektocht naar een duurzame ontwikkeling van een stuk van de stadshavens van Rotterdam.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!