Zwerftocht langs innovatief Rotterdam Zuid

Een gevuld dagprogramma samengesteld in samenwerking met Stichting Archief Historisch Heijplaat, Stichting Verhalenboot en Hotel new York. Deze dag vullende toer wordt zorgvuldig samengesteld in samenspraak met de groep of gezelschap dat de tour wil doen en nauwkeurig op maat gesneden.

Om een voorbeeld te geven:

Eind juni 2017 bracht een groep ondernemers uit een Nederlandse stad een bezoek aan Rotterdam. Jaarlijks trekt deze groep ondernemers met elkaar en samen met hun echtgenotes er een paar dagen op uit. Dit jaar besloten ze in Nederland te blijven en kozen Rotterdam als reisdoel. Het thema was innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen in Rotterdam. Zij benaderden Nico de Verhalenman als adviseur, gids en gastheer voor een dagtocht langs mooie voorbeelden van innovatie en duurzame ontwikkelingen op Rotterdam Zuid.

In overleg is het volgende programma samengesteld: ’s Morgens brachten zij een bezoek aan de Kuip waar ze tijdens een rondleiding te horen kregen hoe Feyenoord de laatste jaren had gewerkt aan het kampioenschap. Met de watertaxi zijn ze van de Kuip naar de Wilhelminapier gevaren waar Nico ze opwachtte. Na een kort welkomstpraatje ging het gezelschap richting de Fenix Food Factory (die toen nog in Fenixloods 1 zat) om daar onder het genot van een drankje en een hapje de geschiedenis en de ontwikkelingen op Katendrecht onder de loep te nemen.

Op de Kaap is een hele gebiedstransitie gaande waarin het voormalige “Chinatown” en rosse buurt verandert in een moderne hippe wijk met veel leuke uitgaansmogelijkheden en een goed woonklimaat. De havens rond Katendrecht maken onderdeel uit van de zogeheten Stadshavens van Rotterdam waar een hele gebiedstransitie gaande is.

Van daar uit ging het gezelschap via de “hoerenloper” (zoals de Rijnhavenbrug in de Rotterdamse volksmond wordt genoemd) naar Hotel New York.

hotel New York op de Wilhelminapier

Daar stond de lunch klaar in één van de zalen. Nico vertelde daar in het kort over de geschiedenis van het pand en de succesvolle transformatie van kantoorpand naar hotel restaurant met een bezoekersaantal van tegen de half miljoen per jaar. Tijdens de lunch heeft Nico de gasten in kleine groepjes meegenomen en getrakteerd op een uitgebreide rondleiding door het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. De bezichtiging van dit bijzondere hotel is een belevenis op zich.

Na de lunch ging het gezelschap met eigen bus richting Heijplaat/RDM. Met een goede gids aan boord is tijdens die rit veel te ontdekken. Op de plaats van bestemming aangekomen vertelde Nico over de innovaties op het RDM terrein. Niet alleen de groeiende bedrijvigheid op en om het terrein kwamen uitgebreid aan bod, maar er was ook aandacht voor de roemruchte geschiedenis van één van de grootste scheepsbouwers die Nederland rijk is geweest.

Om het plaatje compleet te maken werd vervolgens een wandeling over het dorp Heijplaat. Ook het dorp heeft in de afgelopen 15 jaar een metamorfose meegemaakt en Nico kent alle ins en outs van deze transitie. Daarbij weet Nico met een goed verhaal aan te geven waar het wel en niet goed gegaan is in de herstructurering van dit dorp met de status beschermd stadsgezicht, een rijke cultuur historische achtergrond en bijzonder architectuur. Om de toer gezellig af te sluiten werd in café/restaurant Courzand nog een drankje genuttigd. Het restaurant in het monumentale pand Courzand is onlangs gekocht door een ondernemer met hart voor Heijplaat. Het interieur is weer teruggebracht naar de grandeur van voorheen. Onder het genot van een drankje en een Hollandse Nieuwe werd een bijzonder gezellige dag afgesloten terwijl het shanty koor “de Vlaerdingse Maatjes” liederen zongen over de haring visserij van weleer.

De gasten lieten weten dat het een onvergetelijke dag is geworden. “Wij hebben bij diverse ondernemers en ondernemingen een kijkje achter de voordeur kunnen nemen. Als gids en gastheer heb jij ons door de hele dag heen kunnen boeien door op professionele wijze en op een uitgekiende maar ontspannen manier een gericht en samenhangend verhaal te vertellen, doorspekt met veel droge Rotterdamse humor maar waar nodig met serieuze aandacht, waardoor het voor ons een educatieve dag is geworden met een heerlijk, verrassend recreatief karakter. Jij brengt voor een onbekende de stad Rotterdam tot leven. Nogmaals, namens ons allemaal, hartelijke dank .”

Klik hier voor een film van de afsluiting van dit bezoek aan Rotterdam in restaurant Courzand.

Klik hier om terug te gaan naar Stadswandeling.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!